Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Adventskalendrar

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Thu, November 24, 2011 06:50:04

(bild lånad från clipart)

Jag undrar så över hur det kommer sig att det som från början var en pepparkaka om dagen under adventstiden för att få barnen att sluta tjata om julen har kunnat bli så att man ska köpa kalendrar för 350:- /st för att ge barnen något fint under tiden fram till jul?

Under mina år som mamma har jag blivit bekant med paketkalendern, något som aldrig existerade under min uppväxt. Min mamma jobbade heltid och mer än så, inte hade hon tid att sitta och fixa 24 små paket x 3. Och inte behövdes det heller, paket fick man på julafton. Punkt.

Jag har varit ganska kluvet inställd till detta. Hellre skulle jag vilja ge barnen en liten överraskningsupplevelse varje dag men det har inte blivit av. De har aldrig fått paketkalender heller eftersom jag försöker minska prylhetsen.

Och nu tror jag inte de skulle uppskatta det. Nu kan man nämligen köpa Legokalendrar och det är det enda mina barn önskar sig (förutom allt som står på den kilometerlånga önskelistan).

Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig, tidigare år har jag alltid sagt nej och då kostade kalendrarna ändå "bara" 149:-/st. I år verkar alla handlare tänkt som så att de där kalendrarna gick ju åt som smör förra året, nu ska vi passa på att göra en rejäl förtjänst. För ärligt talat - hur kan en legokalender som innehåller 8 st gubbar samt några andra småbyggen vara värd 349:-? Det är en stor julklapp för oss, och när julafton kommer då har man redan öppnat sin julklapp i förväg.

Betänk att vi har tre barn och ska en ha måste alla få, och då har julklappsbudgeten för i år försvunnit redan i kalenderinköp.

Man kan inte heller handla på sig billigare efter jul, för det är så affärsmässigt uträknat att varje kalender är daterad med år så nästa års kalender kommer att innehålla något helt annat, och årets kommer då alltså vara helt ute.

Hur tänker ni andra?

En alternativkalender till den största tror jag inte på, han ska bara ha den här legokalendern. Eller ska jag ta hans stora julklapp - som råkar vara lego av samma märke som kalendern - och ge honom en bit om dagen? Blir inte det något av antiklimax??????

  • Comments(2)//dittliv.berikadittliv.org/#post262

Har man mer gör man av med mer...

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Sun, November 13, 2011 18:14:07
Detta är nog dessvärre sant.

Den här höstterminen har maken bytt jobb och börjat jobba här i byn, detta innebär att pendlingskostnaden har minskat med ca 2000:-/mån. Dessutom har han gått upp till heltid och fått en liten men dock; löneförhöjning. Detta borde ju också ge extra tusenlappar i kassan kan man tro, men så är det inte.

Vi har rest mindre i höst än vad vi gjorde förra hösten, och vi har nog bara käkat pizza och snabbmat två gånger.

Ändå har vi lika lite pengar som innan han bytte jobb.

Hur är detta möjligt? Jo, för jag tror att man gör av med mer pengar när man får mer pengar. Istället för att lägga undan pengarna så "unnar" man sig saker.

Det vi unnat oss är att maken (mest faktiskt) har börjat med LCHF och vips har vi ett dubbelt så stort matkonto som förut....

Dags att göra en ny budget tror jag!

  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post253

Återbruk eller utrensning?

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Thu, August 25, 2011 08:32:16

Jag har ett väldigt kluvet förhållande till det här med att rensa.

Själv har jag fått göra en totalrensning då vi lämnade ett hus på 200 kvadratmeter med källare på 150 kvadratmeter för att flytta först till en trea och sen till vårt nuvarande pyttehus. Vi körde 5 släp till tippen, nästan alla möbler till en loppis och en del sålde vi på Blocket.

Nu har vi hela källaren full i en enda röra (förutom barnkläder och barnskor som jag har totalkoll på). Därför har jag bestämt mig för att varje gång jag går ner i tvättstugan ska jag rensa/packa/ner/organisera 2 saker som jag ser. Och det kan bli en 6 – 8 saker per dag! Vi skulle kunna ha plats för jättemycket därnere och på våra tre vindar. Vad ska jag då spara på? Ska jag spara på luften och utrymmet som blir därnere när jag har gjort mig av med alltihop? Eller vad är värt att spara? Minnen och gamla brev? Eller ska jag som föreslås inom Feng Shui bara ta foton av alltihop och sen slänga? Mina gamla bröllopsskor? Som jag aldrig mer kommer använda? Skräp för någon men så fulla av minnen för mig? I just de här skorna gick jag uppför altargången tillsammans med min livskamrat på en av de största dagarna i mitt liv.


Det här med att rensa och slänga för rensandets skull?

Visst, det är modernt nuförtiden att rensa ut och göra plats för nytt eller nygammalt i sitt hem. Även jag har läst en hel del litteratur om Feng Shui genom åren och håller i stort med. Fast varför "får" man inte spara saker?

Och, undrar jag (som är född under ett årtionde då loppis och återbruk var väldigt inne och då man sparade det man hade fått), är inte den här nya rens - trenden bara en annan variant av köp - slit - slängmentaliteten som har fått råda alltsedan 80 - talet?

Vad gör man om man slänger något man kommer på att man behövde, borde, ville spara? Jo, då måste man ju gå ut och köpa det igen och även om det är på loppis så har man ju förlorat både pengar och en väldans massa tid på rensandet, eller? Läste om någon som slängde ut alla sina böcker och ett år senare ville han inte bara läsa utan också äga böckerna igen, dags då att ge sig ut på jakt igen efter böcker han en gång redan letat rätt på.

Borde man spara eller borde man rensa? Har man förvaringsplats så, bor man trångt så går det ju inte och när går det till överdrift?

Min mamma som är en hamster, men som också har gott om plats (och som fortfarande bor kvar i vårt barndomshem) har sparat alla våra barnkläder i över 30 år. Kanske lite överdrivet t. om för mig, men kolla på min dotter som både har min gamla klänning och min gamla pyjamas. Det är återbruk det! (Cowboyhatten är dock nyare)

  • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post216

Sommargäster och utgifter del 1

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Tue, July 12, 2011 20:18:42


Sommaren är ju härlig på många sätt, tycker jag, inte minst därför att det blir så mycket lättare att umgås. För oss är som inte bor så stort är det enklare att bjuda in andra storfamiljer och duka upp maten på trädgårdsbordet, samla alla kring det samtidigt som alla barn kan leka av sig på studsmattan, rutschkanan och i gungorna.

Dock medför ju gäster en hel del utgifter. Dessutom blir ju matkontot rent generellt större på sommaren då alla i familjen ska äta alla mål hemma. Ungar växer som bekant på sommaren och då går det åt ännu mer mat.

Hemmafrun J undrade om jag hade några tips hur man gör med gäster men tråkig som jag är svarar jag som vanligt:
Planerar! I budgeten för året. Likväl som jag planerar in födelsedagsbudget, julklappsbudget, semesterbudget etc. så sätter jag av en slant extra till "sommarutgifter". Nu ska det dock sägas att jag aldrig har gäster som stannar en hel vecka - de orkar nog inte med den här stökiga familjen så längesmiley utan de flesta stannar ett par nätter. När vi haft långväga gäster som stannat en vecka har de bott i sin husvagn och därmed till stor del haft eget hushåll.

Men visst får man många gånger kanske gäster under semestern som tittar in lite hipp som happ. Och de brukar oftast vara hungriga! Förresten vill man ju också bjuda på något, och äta ska man ju ändå göra.

Då har vi gjort så här:

Ibland ringer gästerna precis när de är på väg till oss och frågar om de ska ta med något. Då kan jag be dem handla med någon ingrediens till maten som de särskilt önskar sig - kanske någon speciell dricka. Detta fenomen kanske är vanligare på landet där vi faktiskt inte kan kvista ner på hörnet och handla när vi känner för det. Förr i tiden ville/vågade jag inte riktigt be folk ta med sig nåt men det har jag inga problem med nu längre.


Man måste inte slänga på något dyrt kött varje kväll på grillen när man har gäster. Visserligen är det gott men det blir också ett stort hål i matbudgeten. Bjud på gryta istället. Ris och kycklinggryta är en klassiker hos oss och minst lika gott som grillat. Bjuder du på gryta kan du nämligen ha i en massa grönsaker och behöver inte ha i lika mycket kött.

Matig sallad som tillbehör är en klassiker. Hiva i det du har hemma, till detta är det bra att ha kikärtskonserver, quinoa, majs (frusen eller konserv), och någon burk bönor. Kokt ägg är en bra mättande "fyllnad" i sallad.

Om gästerna stannar länge, ha då EN festkväll med vad ni nu tycker är gott, och ät sedan er vanliga vardagsmat sedan. Äter man hyfsat billig vardagsmat kan man ju utöka med några portioner extra utan att det märks så mycket. Man behöver inte bjuda stort och flott varje dag, det är umgänget som räknas.

Soppa och gott bröd är billig och bra mat som räcker till många. Och blir man fler gäster, eller om folk är hungrigare än man trott kan man ju bara späda ut soppan eller slänga i fler ingredienser.

Man kan be gästerna ta med sig något när de kommer, alternativt säger man: Om vi fixar middagen på fredagen kanske ni kan fixa den på lördagen. Det funkar iallafall med de flesta av våra vänner. Om det rör sig om en kväll kan man ju säga att om vi fixar allt annat vore vi jätteglada om du som är så bra på sötsaker kunde laga en efterätt...?

Till måltidsdryck blir det alltid smaksatt vatten här hos oss. Bubbelvattenmaskinen går varm. Vi har nästan aldrig läsk eller saft. Vin kan det bli ibland men det är ju mer när man har planerat och bjudit in till middag. Ofta får man vin i värdinnepresent då kan man dricka upp det till middagen (även om jag har för mig att det inte är helt enligt etikettboken...)

Våra vänner tar oftast med sig det som de finner oumbärligt, t. ex om deras barn bara äter en viss sorts flingor till frukost. Jag skulle gärna bjuda på det också men de brukar förekomma mig, men så har jag ju också väldigt omtänksamma vänner!

Jag är ju en liten mathamster så om jag vet att vi kommer att få gäster om låt säga några veckor, så brukar jag handla på mig det som finns på extrapris och stoppa det i frysen. Men nu börjar hela mitt frysförråd vara tomt efter alla gäster som varit här. Så det är väl snart dags att leta extrapriser igen.

Baka kan man göra om man vet att det kommer riktiga gottegrisar som vill fika mycket. Om man alltid har nån liten kaka undanstoppad i frysen så behöver man inte stå tomhänt om det kommer oväntat besök (och Gevalia till det såklart smiley)

Sen kan man slå ut utgifterna under året och se hur mycket det blir per månad totalt sett. Jag älskar att umgås och träffa människor och det gör min man också så vi får väl räkna det som hobby.... Vi får oftast mest gäster på sommaren, då vill ju folk ut på landet. Utslaget på året blir det ju inte så mycket men det gäller att vara förberedd!

Hälsningar Präktiga Morsan.....*skojar bara*


  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post198

Skum prismärkning i Sverige

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Fri, May 13, 2011 18:07:12

Någonting som jag har funderat på väldigt länge är: Varför prismärker alla affärer sina varor i ören? Vi har inte ens ören i Sverige längre, har affärerna missat något???

Frågan aktualiserades igår igen när min 8-åring själv skulle köpa godis (vi tog torsdagsgodis isf lördagsgodis) när vi pantade flaskor.

Han hade en viss summa pengar men han tittade bara på krontalet, han visste inte att 7.95 innebär 8 kronor etc. Tur som var så var jag i närheten och kunde hjälpa honom.

MEN jag hade väldigt svårt sen att förklara för gossen varför det blev 8 kronor istället. Och jag vet faktiskt inte vad jag ska svara på hans fråga: men mamma, det finns ju inte ören varför skriver de ändå så?

Nån som vet?

Hur länge ska detta fortsätta, det är ju faktiskt en aning löjligt, men det är väl antagligen för att man ska tycka att allt är så mycket billigare än vad det är. Köp-psykologi helt enkelt.

(bild lånad från clipart)

  • Comments(2)//dittliv.berikadittliv.org/#post171

Hur gör man - downshifting

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Fri, April 08, 2011 10:55:05

Igår pratade jag med en vän som undrar en del hur man gör när man downshiftar som en "vanlig" människa, dvs inte som någon lyxhustru till en mångmiljonär. Kom på att det kanske finns fler som undrar så därför ska jag berätta i stora drag hur vi gjort.

Detta är absolut bara mina egna tips och exempel på hur vi har gjort, som alltid när det gäller ekonomiråd ska man själv tänka efter vad som passar ens egna förutsättningar, och gärna räkna mer än en gång på den totala budgeten.

Jag började fundera redan innan jag blev mammaledig den här gången, på hur jag skulle kunna vara hemma längre eftersom jag verkligen ville ge mina barn (och mig själv) den tiden.

Men för detta krävdes radikala förändringar, då ingen av oss är direkt högavlönad. Än.

Vi började med att lämna storstan för ett mycket billigare boende på landet. Med bostadsbytet följde inte bara det man först tänker på som billigare hyra/månadskostnad etc. utan också at t.ex bilförsäkringen blev otroligt mycket billigare och att parkeringsplats inte längre behövde hyras.

När min dotter var över ett år var vi tvungna att ta ut föräldrapenning 5 dagar i veckan, för att skydda min SGI. Detta ledde till att vi fick en aning överskott av pengar, ja det är sant, för redan då levde vi ganska billigt. Vi puttade in de pengarna på ett sparkonto för framtida bruk. På sparkontot fanns redan en slant, inte så stor men ändå, det var min semesterlön jag fick när jag sa upp mig på jobbet. Detta sparande har varit förutsättningen för att vi kunde downshifta. Det hade inte gått att gå från föräldrapeng från ena dagen till den andra, utan vi sparade ju målmedvetet till att gå över till detta när föräldrapengarna var helt slut.

En noggrann budget gjordes och precis alla utgifter sågs över.

1, man kan få uppskov/få lägre belopp att betala tillbaka på sitt studielån. Med två akademiker med stora lån var det här en tung utgiftspost. Självklart ska man betala tillbaka sina lån, och jag betalar fortfarande även om det är en mycket liten summa just nu. Men sen när jag tjänar pengar igen kommer jag ju att fortsätta betala. Detta kan vara värt att kolla för den som vill försöka, jag vet dock inte om det gäller studielån tagna efter år 2000.

2, vi sa upp precis alla prenumerationer - inte ens en dagstidning har vi längre, men det är ju lätt att läsa på nätet numera. Dessutom mycket miljövänligt.

3, vi såg över alla abonnemang på TV, telefon, el och mobiler. Som jag skrivit tidigare är det ett måste att gå igenom dessa med ung. ett halvårs mellanrum eftersom marknaden ändras så mycket hela tiden. Det som var det billigaste teleabonnemanget i november behöver inte vara det i april.

4, fackavgiften är en tung post på mitt konto. Jag har inte gått ur A-kassan, det vågar jag inte, man jag har istället blivit vilande medlem i mitt fack. Men det gäller att kolla då så att man fortfarande är rätt försäkrad, om man nu varit det genom jobbet innan.

5, jag hade redan tidigare delat upp våra sparkonton till jul - födelsedags- barnens konton så jag har ganska god koll på att det finns pengar till lite större utgifter som t.ex födelsedagskalas när det behövs. Det hjälper för att få överblick!

Vi införde köpstopp för de vuxna, självklart köpte och köper vi fortfarande det som barnen behöver, men större inköp får vänta. Vi handlar det mesta i klädväg till barnen på secondhand

Vi bestämde oss för att vänta med stora renoveringar etc. till efter de här hemmamammaåren, då vi också kommer att vara mer säkra på var vi vill bo.

Sen, som jag skrivit tidigare, gäller det att minska matkontot. Vi lagar nästan all mat från grunden även om brödbaket har stannat av lite, vi äter mycket vegetariskt och hämtar nästan aldrig pizza etc. längre.

Och nu efter nyår var det dags att hoppa i vattnet och se om det funkar. Vår kommun har vårdnadsbidraget och det är en förutsättning för att vår budget ska gå ihop.

Vi hade räknat med att behöva ta ut 3000:- från sparkontot varje månad för att få det att gå ihop, och det skulle betyda att vi hittills skulle ha tagit ut 12000:- men vi har faktiskt klarat oss på bara 5000:- och då har vi ändå rest till våra föräldrar samt haft ett badkalas på den budgeten. Vet inte riktigt hur vi gjort, men det är ju positivt!

Det här fungerar så mycket bättre än jag trodde, och det kommer gå utmärkt i framtiden!

  • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post145

Diskutera ekonomi

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Sat, April 02, 2011 11:11:02

här: http://www.ekonomiforum.se/forum-6-ovrigt-privatekonomi

För övrigt har jag märkt att man som downshiftare måste hålla ordning på ekonomin och hålla sig uppdaterad hela tiden om man vill sänka sina utgifter.

Det räcker inte att göra ett val av t.ex elen och sen så sig till ro med det, utan det gäller att minst en gång i halvåret se över sina fasta utgifter. Igår upptäckte jag t.ex att jag ju kunde bli passiv medlem i mitt fackförbund, jag har betalt den högre avgiften hela tiden för att ev. kunna få del av en försäkring, som sen visade sig inte gälla mig iallafall.....onödigt mycket pengar har gått åt där.

Ja, se där en liten ekonomifundering så här på lördagsförmiddagen smiley

  • Comments(2)//dittliv.berikadittliv.org/#post140

Lyxhustru?

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Tue, February 22, 2011 10:20:38
Är jag det?

Ja, det beror ju på vad man menar med lyx och vad man menar med att ha ett rikt liv.
Jag hävdar bestämt att jag lever (och försöker leva) ett rikt liv och att jag har det väldigt lyxigt. Lyx för mig just nu är att kunna göra det jag helst vill, vilket i nuläget är att vara hemma med mina barn.

Jag har det lyxigt för att jag har kunnat göra det valet, men som med alla val innebär det att man också väljer bort saker. Mitt liv är väldigt långt från det som presenteras i Hollywoodfruar, Skånefruar och allt vad det nu är.

Från att ha haft 2 löner gick vi via ganska lång föräldraledighet (=nästan halverad inkomst) nu över på att klara oss på en lön i den undre delen av löneligan samt vårdnadsbidrag.

Valen vi gjort är att välja bort ett stort, dyrt boende, istället bor vi billigt, men trångt ute på landet. Vi renoverar i slowmotion när vi får en och annan krona över. Jag lagar nästan all mat från grunden och bakar allt vårt bröd. Fjällsemestrar och långsemestrar får vänta till senare, barnen får mest ärvda och secondhandkläder (men de är lika nöjda för det!), leksaker köper vi mest på secondhand, de stora barnen har fått välja bara 2 aktiviteter som kostar pengar (men ganska billiga sådana) och som finns här i byn så vi slipper köra till stan. Vi vuxna har i princip köpstopp, vi har fått styra om från att vara shopoholics till att ägna oss åt medveten konsumtion. Vi har en gammal tjock-tv (som trots att den är tjock fungerar alldeles utmärkt :-) Vi prioriterar att vara tillsammans och har skurit ner på alla utgifter, vi har t.ex inte haft en morgontidning på hur länge som helst, och maken får agera frisör till alla.

Ja, detta är lyx för mig. Men till detta hör också att jaga extrapriser, att planera veckomenyer, göra budget och hålla sig till den (!), verkligen planera för och laga maten istället för att beställa pizza, laga kläder och annat som går sönder isf att slänga och köpa nytt som vi gjorde förr i tiden. Den extra lyxen vi unnar oss kan vara i form av att besöka billiga nöjen som t.ex muséer o.dyl, eller resa "hem" till våra föräldrar och bo där några dagar. En lyx (som egentligen borde få vara en självklarhet för alla människor) är att vi försöker unna oss att äta mer ekologiskt när vi har råd och kan.

Sen är jag fullständigt medveten om att det här har jag gjort av egen fri vilja, så är det inte för alla!

Jag försöker också leva efter devisen: du är vad du tänker! Därför vill jag alltid tänka på och fokusera på hur glad jag är över att jag har det så bra, och jag försöker lära mig att vara nöjd med det jag har!


  • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post111

Nu börjar utmaningen! Tjoho vad kul!

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Fri, November 26, 2010 16:47:03
Japp, nu släpper jag sista livbojen och simmar ut själv och ser om min flotte är sjöduglig.
Man ska utmana sig själv tycker jag, och det här blir en riktig utmaning.
Igår kom sista fasta utbetalningen från Försäkringskassan. Sen är jag officiellt inte föräldraledig längre utan hemmafru med vårdnadsbidrag *Jippie*

Hoppas vi kan hålla vår budget och att allt samarbetar med oss, som t.ex Riksbanken som ju kan fortsätta hålla räntorna ganska låga tycker jag...

Visst, vissa saker kan vi inte "unna oss" att konsumera just nu, men vi behöver inte bygga ut huset just precis nu, vi köper inte ny dator, vi behöver inte köpa dyra resor (vi kommer ändå inte kunna njuta av dem med dessa vilda ungar ;), möblerna kommer inte att förnyas med annat än loppisfynd, men senare kommer det att finnas en tid för det också.

Å andra sidan unnar vi oss lyxen av att en förälder är hemma. Unnar oss lyxen av att laga all mat från grunden, baka allt bröd själva och ha tid att bara slösa på barnen. Jag är en mamma som har TID, hur underbart är inte det?
  • Comments(2)//dittliv.berikadittliv.org/#post48

Skopunkten!

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Thu, October 28, 2010 16:52:39

Med tanke på vad jag skrivit tidigare om skor som inte höll etc. så vill jag bara göra ett förtydligande:

Självklart är det så att vi har råd att köpa skor till våra barn! Jag tänker mig inte att vara hemma till varje pris, så att vi inte har råd med nödvändigheter. Då får jag ju börja bidra till försörjningen igen, såklart.

Däremot har jag en budget för olika saker och att återigen behöva köpa skor som ju inte alls är budgeterade känns ju väldigt surt. Speciellt eftersom åtminstone jag är så omodern att jag räknar med att skor ska hålla i mer än två månader!

Har nu köpt riktigt kvalitetsskor av märket Kavat som jag bara har positiva erfarenheter av, de håller t.o.m till fler barn. Och så blev jag positivt överraskad över att de fanns ända upp till stl 33 i vår skoaffär. Dessa räknar jag med att lillebror ska kunna överta sen också, vissa av Kavatskorna syns inte ens att de är använda.

Aldrig mer lågbudget skor om jag kan undvika det!

  • Comments(2)//dittliv.berikadittliv.org/#post32