Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Sommargäster del 2

HusmorstipsPosted by lyckolina Wed, July 13, 2011 11:28:46

Fortsätter på gårdagens tema med underrubriken Vett och etikett

Vi har som ni förstått tagit emot många många gäster genom åren och vi har själva också varit borta många gånger och övernattat hos våra vänner (inte lika ofta nu dock med tre barn). Det är roligt att få träffas lite mer intensivt, särskilt när man som vi bor långt från våra goa vänner.

För att det mesta ska fungera smidigt när du gästar folk lite längre än bara en middag, under sommar och semester bör du:

1, Först ringa och kolla att det är ok om du kommer. Folk med sommarstugor kan ibland digna under gästbördan när gäster dyker upp spontant. Man kanske har planerat annat och har egentligen inte tid med någon gäst. Man kanske också måste få umgås med sin familj i fred under de korta semesterveckorna och då känns det mer som våldgästning om någon kommer utan att ha meddelat det först. Planera tillsammans - det brukar bli bäst.

2, Erbjud dig själv att ta med dig något att äta, stå för maten en kväll om du tänker stanna länge, handla något som ev. är svårt att få tag på på landet. T. ex vin om du nu är sugen på det.

3, Ska du stanna över natt tycker jag du frågar om det finns lakan eller om du ska ta med dig det. Ok att lämna hemma om man åker mc, buss eller tåg, men åker man i en stor bil kan man gott ta med sig sängkläder och gärna handduk om det nu blir mycket bad. Om värdfolket har många sommargäster kan det bli mycket tvätt.

4, Ta med dig en present. En bukett blommor, en ask choklad, eller ett gott vin eller något du vet att värdfolket gillar. Inte ett krav men väldigt uppskattat och hör till god uppfostran, tycker jag. Värdinnepresenter ger man ju kanske annars mest bara när man gästar någon första gången, men ska man sova över eller stanna längre kan man ta med något litet.

5, Erbjud dig att hjälpa till. Det är inte roligt om värdfolket står vid spis och disk precis hela tiden. Man kan umgås och prata även när man gör såna vardagssaker tillsammans. Dessutom kommer värdfolket vara så mycket piggare.

6, Är du sådan att du bara måste ha en viss sorts kaffemärke till frukost, eller äter dina barn bara superdyra flingor så ta med dig det själv. Specialkost försöker jag alltid fixa åt mina gäster som behöver det, men är det så att man har många saker man bara måste ha för att man gillar det så kan man ta med själv och sedan självklart bjuda alla. Kanske får värdfolket smak för det de också så att de har det hemma nästa gång du kommer?

7, Stannar du länge så gå och handla lite då och då. Det brukar vi alltid göra eftersom de flesta vi hälsar på har lika tight budget som vi.

8, Åker ni långt bort på utflykt för att du vill det så tycker jag det är på sin plats att iallafall fråga om du kan bidra till bensinpengar.

9, Var trevlig! Klaga inte på mat och annat, om du inte gillar maten ställ dig då gärna och laga mat själv en dag och bjud alla. Eller gå ut och ät.

10, Stanna inte för länge! De allra flesta brukar känna av när det räcker och man inte orkar vara trevlig längre vare sig som gäst eller värdfolk.

11, Ring och tacka efteråt. Kanske har ni nu några nya sköna minnen att ventilera, eller så upptäcker ni att just "övernattningsgästande" inte var ert sätt att umgås.

Hälsar Präktiga morsan

  • Comments(3)//dittliv.berikadittliv.org/#post199

Legomatta - gör det själv!

HusmorstipsPosted by lyckolina Tue, March 08, 2011 10:53:48

Nu hoppas jag att huset ska bli mer lättstädat! Alla som ofrivilligt brukar få legobitar i hålfoten vet hur obekvämt det är. En legomatta kan vara lösningen på problemet. Nu kan barnen bygga på mattan, och sen när vi ropar att det är dags att äta eller avbryta bygget av en eller annan anledning så kan man spara sitt pågående bygge i själva mattan istället för utspritt över hela golvet.

Jag har sett legomattor för ganska dyra penningar, men nu kom jag på att jag kunde göra en själv.

Jag källarfyndade en stor rund bordsduk som jag hittat på loppis nångång för längesen för ett par tior (vi har ju inte ens nåt runt bord längre men det var ju bra att jag sparat den!)

Gjorde små hål för öljetter och sen bankade jag - med viss hjälp från maken - i en mängd öljetter längs med hela fållen av duken, med ca 25 centimeters mellanrum.

Investerade i ett snöre/rep och trädde i det i öljetterna.

Voilá!

Hur lätt som helst att göra, det enda var att det behövdes lite trix och muskelkraft för att få igenom öljetterna i tyget. Kunde jag kan vem som helst!

Nu gäller det bara att lära barnen att bygga med lego på denna matta istället för på golvet.  • Comments(3)//dittliv.berikadittliv.org/#post120

Flytta på något!

HusmorstipsPosted by lyckolina Fri, January 28, 2011 17:34:08

Vi har haft en "griffeltavla" hängandes i hallen ganska länge utan att någon brytt sig om att använda den. Det kan ju ha att göra med att man var tvungen att klättra upp på en skohylla och sen klamra sig fast i väggen, iallafall om man inte mätte mer än dryga metern. Det blir lite svårt att hålla i en krita då.

När vi behövde göra plats för ett skoskåp flyttade vi tavlan till ett av våra outnyttjade små utrymmen här i det lilla, lilla huset och vips fick ungarna en ny favoritsysselsättning. Vi hade ett gäng tjocka gatukritor i olika färger hemma som kom till användning inomhus så här nu när marken ligger frusen.

Voilá - perfekt för små konstnärer. Här ser ni de blivande små Monet - arna.

Tänkte idag på vad det kan göra mycket bara att flytta på ett ting hemma. Jag har flera gånger varit på väg att kasta den här tavlan eftersom den hade svårt att finna sin plats och då den inte användes.

Kanske borde man göra så i sitt liv och i sina relationer också? Det kanske räcker att flytta om lite för att fräscha upp livet? Tror jag ska börja med att flytta mitt sötsug någon annanstans!

Trevlig helg!

  • Comments(2)//dittliv.berikadittliv.org/#post89

Husmorssemester, mini

HusmorstipsPosted by lyckolina Sun, December 05, 2010 07:07:24

Inleder den här nya kategorin "Husmorstips" med att ge alla duktiga husmödrar och hemmapappor därute rådet att komma ihåg att vila och ta hand om er själva! Hitta något sätt att emellanåt ladda batterierna. När man jobbar åker man ju från sin arbetsplats och hem till något annat. Vi som jobbar hemma bor ju dygnet runt på vår "arbetsplats" och behöver komma på nåt annat break. Min egen mamma (som var yrkeskvinna och inte alls hemmafru) gav sig ut på långa cykelturer när hon fick nog av oss.

Igår tog jag mig en välbehövlig husmorssemester. Först kändes det konstigt och jag kom på minst 10 olika saker vi kunde göra tillsammans istället. Eftersom maken bokat hela söndagen till bilrenovering så tyckte jag att vi kunde vara tillsammans hela familjen, och ta vara på den gemensamma tiden.

Men, med tanke på vad jag skrev här: http://dittliv.berikadittliv.org/#post54

kände jag att nu måste jag göra något ensam. Ibland måste man bara få vara själv och vila upp sig. Så jag la mig i soffan och la upp benen på bordet, tände ett ljus och blev servad hela dagen av tysta stillsamma barn som hyssjade på varandra och ängsligt påminde varann om "schhh, nu vilar mor...."....nej....inte riktigt så nej :-)

Vis av erfarenhet vet jag att vila hemma aldrig blir som man tänkt sig. Jag måste alltså ut ur huset. Jag är ju sån som vill effektivisera allting hela tiden så jag for till Stora Staden för att vara för mig själv och samtidigt köpa julklappar. Ville stilla min stadslängtan lite. Så det gjorde jag. Och 7 miljoner människor till. Och det var jättetrevligt. Har man all tid i världen och ett det - ordnar - sig - humör så klarar man även det.

Det var bara det att när jag såg bilden av min lyckade dag i storstan så ingick det en fin, skön bild av mig sittandes på mitt nya stamcafé avnjutandes franska bakverk, eventuellt läsandes en tidning. Verkligheten var en helt annan. Hade visst glömt bort att det finns så många fikasugna människor i storstan. Fanns inga sittplatser trots att jag slog mina lovar kring caféet mellan affärsbesöken, 1 timme senare fortfarande lika fullt, 15 min. senare, samma sak. Fick ge upp till slut. Tog med detta i min för-/emot- landet lista och nu står det faktiskt på 3 + till landet. Åker man in till tätortens café här får man alltid sittplats. Sist var vi ensamma.

Julklappar då, ja, jag orkade inte riktigt trängas i leksaksaffärerna så det blev en julklapp till mig själv. Känns som om vi kommer bli riktigt goda vänner här i vinter. Vi har umgåtts rätt mycket redan. Ni ser dem på bilden.

Efter att ha snabbhälsat på en god vän som var tvungen att jobba denna lördag så styrde jag kosan mot landet igen och alla underbara ungar som förhoppningsvis fick en liten piggare och gladare mamma.

Ps! Har kommit på det ultimata sättet att stilla shoppingbehovet (som ju tycks finnas även fast man downshiftar) utan att göra av med pengar: drömde mycket intensivt i natt om att jag var på auktion och köpte minst 100 grejer. Såg när jag betalade för varje vara och när jag packade upp vara för vara.
Vaknade mycket nöjd.

  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post57