Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Prinsessbok

BöckerPosted by lyckolina Wed, November 16, 2011 17:57:50

Vi pratade om vad vi skulle bli när vi blir stora barnen och jag smiley
Lillkillen frågade mig om jag skulle bli ännu större...hrm....
Själv skulle han bli uppfinnare lät han hälsa. Storkillen vill just nu bli matematiker eller arkeolog, men det ändrar sig med jämna mellanrum. Han verkar ha lagt ner fotbollsspelaridén. Lilltösen sa självklart att hon skulle bli prinsessa.

Så himla bra då att jag hittade denna fina bok på rea för endast 12:-. Den heter "Allt för små prinsessor", skriven av: Lenée Grune och Line Watt. Den innehåller bl. a en annorlunda prinsess-slotts-tårta och häst och vagn av knäckebröd och annat. Och många jättefina klänningsmönster.

Nu ska jag bara lära mig att sy.....


  • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post257

Råsmarta böcker

BöckerPosted by lyckolina Sat, August 06, 2011 07:57:36


Måste bara visa de böcker som inspirerat mig till min kostomläggning.
Har gått ner 2 klädstorlekar sedan jag började!

Mest har det blivit ur boken "Råsmart familj", men också ur "En bulle i ugnen" som jag hade tidigare, både boken och bullen ;-) men det funkar även när man är ickegravid.

Det mest positiva var ändå trots allt att jag blev så mycket piggare och mådde så otroligt bra att jag orkade börja träna utan att det tog emot alltför mycket. Faktiskt så att jag (den största soffpotatisen i modern tid) längtade ut för att röra på kroppen.

Eller vad sägs om den dagen när jag simmade drygt 500 meter och precis efter gick en promenad på 4 km?

Från vänster: Kärnfrisk familj, av Ninka - Bernadette Mauritson, Morten Mauritson
Råsmart familj, Ulrika Hoffer
Raw food delight
(nyttiga efterrätter), Erica Palmcrantz Aziz, Irmela Lilja
En bulle i ugnen, Renée Voltaire
Raw food på svenska, Erica Palmcrantz Aziz, Irmela Lilja

Alla finns att låna på biblioteket.

  • Comments(2)//dittliv.berikadittliv.org/#post207

Fantastisk ögongodisbok

BöckerPosted by lyckolina Fri, May 27, 2011 15:47:46

...har jag hemma och bläddrar i. Hittade den av en slump på biblioteket.

Är heminredning livsberikande? Det vet jag faktiskt inte, jag kan inte ägna mig åt så mycket heminredning just nu, mitt hus är grönt och 70-talsbrunt invärtes och ganska litet och det skulle jag vilja ändra på, men drömma kan man ju alltid.

Den här boken är för alla som gillar den vita, lantligt, gammaldags, romantiska stilen. Den visar bilder från en mängd olika bloggerskor bl.a mina favoriter sen länge Vita Ranunkler och Jordgubbar med mjölk (som står för inslag med lite mer färg).

Lite små recept och små tips t.ex hur man ska få gästrummet att bli välkomnande, och hur man binder fina kransar finns insprängda mellan alla vackra bilder.

Just så här kanske jag inte kommer att inreda själv men det är så roligt att se all tid och all hängivenhet som ligger bakom dessa hem. Det är som att flytta in i Madickens hus i fantasin.

Boken är skriven av Ingela Broling (med bloggen Inspiration i vitt) och

Petra Eriksson ( med bloggen Romantiska Hem)

Dottern älskar boken också, ni ser att det är hennes hand nere i hörnet på väg att knycka den när jag försökte fota.

  • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post180

Tårtbok

BöckerPosted by lyckolina Thu, May 12, 2011 19:12:10

Den här boken kan jag varmt rekommendera för den som gärna vill försöka sig på att göra sina egna kalastårtor. Själv försöker jag ju baka tårta till alla våra kalas men känner att jag skulle vilja variera mig lite, och jag tror att om jag lyckas baka en tårta ur den här boken så kommer den att bli succé!

Detta är en något annorlunda receptbok, den är otroligt rolig och innehåller alla möjliga fantasifulla tårtor som spöktårta, trolltårta, glittertårta, ufotårta och monsterbollar (inte riktigt som tårta, jag vet, men de ser jätteroliga ut). Min lillpojke har suttit i timtal och tittat i denna bok. Det är ju han som fyller nästa gång i familjen så han kanske planerar till dess...?

Boken heter: Millas kalastårtor och är skriven av Camilla Tubertini och utgiven på Prisma

Jag hoppas att den finns att få tag på, jag skulle gärna vilja ha den i min ägo, det här exet har jag lånat på biblioteket. Eller blabbloteket som Storpojken trodde att det hette när han var mindre.

  • Comments(3)//dittliv.berikadittliv.org/#post170

Lyckan, kärleken och meningen med livet!

BöckerPosted by lyckolina Thu, April 07, 2011 17:11:53

Äntligen har jag också läst denna underbara, annorlunda pärla bland böcker. Boken har legat etta på en rad topplistor och har nu också blivit film.

Boken är skriven av Elisabeth Gilbert och det är hennes memoarer, men det är absolut inte så tråkigt som det låter. Hon skriver med en sån härligt självdistans och humor att det blir ren underhållning.

Boken handlar om hur författaren ger sig ut på ett sabbatsår i tre olika länder (som just råkar vara mina egna favoritländer - två har jag besökt och ett längtar jag till) nämligen Italien, Indien och Indonesien (närmare bestämt Bali). Hon ger sig av efter en uppslitande skilsmässa, depression och en turbulent kärlekshistoria med syftet att söka meningen med livet, att finna sitt sanna själv och därmed kanske också lyckan.

I Italien får man följa henne till Rom genom otaliga pastarätter, språkkurs, fontäner och vackra platser. Jag lovar - det känns verkligen som man är där!

Sedan far hon vidare till Indien för att bo på ett ashram hos sin guru, och där söka efter Gud. Det är det enda stället i boken som tappar lite fart, det blir lite väl långtradigt ibland, men annars är det det tempo, och det gillar jag.

Sedan får man följa med vidare till Bali och alla vändor där, och här blir väl kanske slutet lite väl ....amerikanskt....men annars är det en riktig toppenbok som jag varmt rekommenderar oavsett om man söker Gud, sig själv eller bara vill bli lite underhållen ett tag.

Hjälp, vad jag längtar till Italien nu!!!

  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post144

Roligt om shop-o-holism

BöckerPosted by lyckolina Thu, February 03, 2011 13:31:18
Om man som jag gillar engelsk humor, men samtidigt vill fundera lite över människans/kvinnans (?) psykologiska behov av att shoppa, ja då ska man läsa böckerna som Sophie Kensella skrivit.

Det kanske kan verka ytligt och oseriöst, men vem har bestämt att downshiftande, filosoferande och medveten konsumtion behöver vara tråkigt?

Böckerna tillhör väl genren chick lit och är ganska lättsamma (påminner en del om Bridget Jonesböckerna) men ger mig faktiskt också en del tankeställare. I den första boken En köpgalen kvinnas hemliga liv, beskriver författaren en del situationer jag kan känna igen mig i (även om jag aldrig blivit så extrem som huvudpersonen Rebecka) t.ex när hon behöver muntra upp sig och går och handlar för att må bättre, men hur de där shoppingkickarna behöver ökas på för att uppnå samma rus som tidigare.

När jag läste böckerna började jag fundera över shopping i allmänhet och frågan vad vi köper. Vi shoppar inte längre saker vi behöver, vi köper hela livsstilar. Rebecka drömmer om att människor kommer att kalla henne flickan - med - den - rosa - koftan, och sen kommer livet att bli jättebra och lysande bara hon köper den där rosa koftan. Förresten köper hon 2 koftor på en gång när hon ändå håller på. Är det orsaken till att vi shoppar - att vi vill att folk ska lägga märke till oss?

Böckerna ger en ganska bra beskrivning av köpberoende och hur det kan utvecklas. För om man tänker efter, och inte bara skrattar bort innehållet även om det är galet och skruvat ibland, så är det nog så det kan gå till. Sluta betala räkningar, slänga räkningar i en sopcontainer, köpa mer och mer för att man dras med, för att man vill visa att man är någon.

Bok 3 och 5 handlar om så stora livsomställande (och kostsamma!) händelser som att gifta sig - med en ganska oväntad twist på slutet, och att få barn. När Rebecka märker att det hjälper mot morgonillamående att gå och shoppa - ja då förstår man ju vartåt det lutar. I fjärde boken dyker en okänd syster som gjort sparsamhet till en dygd och det är rätt kul att läsa om hur Rebecka hanterar det och till slut försöker göra om sig.

Ja, för en liten mer avspänd analys av köpberoende med underhållningsvärde rekommenderas dessa:

En köpgalen kvinnas hemliga liv
En shopaholic i New York
En shopaholic säger ja
En shopaholic får en syster
En shopaholic i väntans tider

allihop skrivna av Sophie Kinsella, som precis som Rebecka Bloomwood började sin bana som ekonomijournalist.
Allihop finns att låna på biblioteket om man är en downshiftare och/eller om man har köpstopp.

Själv bara väntar jag på en uppföljare: Rebecka som flerbarnsmorsa, rökandes och glömmandes barn i affärer för att hon hittat något läckert klädesplagg ;0)

  • Comments(3)//dittliv.berikadittliv.org/#post93

God tanke om föräldraskap!

BöckerPosted by lyckolina Fri, January 21, 2011 08:06:49

Har precis läst ut en bok som heter "Tagga ner - lagom bra föräldrar är bäst" skriven av Malin Alfvén (som många känner igen som den barn/föräldrapsykolog som bl.a har en frågespalt i Vi Föräldrar) och Kristina Hofsten (som också jobbat på Vi föräldrar).

Vad jag tycker om själv boken vet jag inte riktigt, idén är jättebra och det är bra att peppa föräldrar men jag tycker kanske att den är lite åt det hållet som svaren man får på bvc - allt är normalt. Allt är bara bra hela tiden. Malin Alfvén är ju duktig på att stärka och bekräfta föräldrar i vad det än gäller. Det kan till slut bli lite för mycket av det goda, eller framkalla en känsla av att man inte får något konkret svar. Det blir så väldigt tydligt i den här boken att jag nästan blev lite trött. Och ännu mer ambivalent än jag var innan. T.ex låt barnen slippa äta, slippa smaka på ny mat, servera spaghetti och köttfärssås 7 dagar i veckan åt ett barn som vill ha det (hade jag aldrig gått med på, ska jag servera 3 olika rätter till varsitt av mina barn om de får för sig det, samt en fjärde rätt åt oss vuxna som inte vill äta samma sak varje dag och på vilket sätt hade det taggat ner mitt liv? - snarare stressat ihjäl mig), ät under bordet, låt dem se på TV, eller inte se på TV om ni tycker det är bättre. Långa dagar på dagis är bra om det är bra för er, eller så är korta dagar bra om ni tycker det....

Eller så är boken jättebra för alla andra, bara att jag själv behöver något annat just nu.

Men ett och annat guldkorn har jag hittat. I slutet av boken berättar föräldrar till nu vuxna barn, om skuld och vad de känt dåligt samvete för när deras barn var små. En del har stora skuldkänslor fortfarande för att de inte tyckte de var bra - nog - föräldrar. Men så säger en man som är far till 6 barn så här:

"Tycker att det nästan är oförskämt både mot mig själv och andra att tro att man gör något annat än sitt bästa. Det gör alla" (ur boken "Tagga ner" s. 165)

Det har han rätt i, det borde vi tänka oftare på när vi lastar oss med alla möjliga skuldkänslor, både sånt vi kan påverka och sånt vi faktiskt inte kan råda över.

Han har verkligen lyft min föräldravardag med sina ord.

  • Comments(2)//dittliv.berikadittliv.org/#post83

Boktips: Impotensmadrassen

BöckerPosted by lyckolina Fri, December 03, 2010 11:25:31


Har precis läst: "Impotensmadrassen" av Monika Kauppi
en rolig titel på en bok med skrämmande innehåll. Det är en faktabok som handlar om alla olika kemikalier som finns i vår vardag, i din madrass, i dina hårprodukter, i dina kläder, i dina barns produkter samt inte minst i din mat.

Här skriver den kemikalieöverkänslige Monika om allt du inte visste och helst inte skulle vilja veta om de kemikaliecocktails vi får i oss i vårt liv.

Man måste beundra författarens otroliga envishet och vetgirighet, hon drar sig inte för att ställa företag mot väggen, att ringa till caféinnehavare som serverat mat hon blivit dålig av och att gå till botten med varenda ingrediens som kan tänkas finnas i en produkt. Men har det gått så långt att man t.o.m blivit överkänslig mot sina egna skor så måste man. Där ser man, jag är alltså inte ensam om att må dåligt av att gå in i skoaffärer och tygaffärer brukar jag bara klara en kort stund.

Det är bra att hon ger oss del av sin kunskap. Jag visste inte att Vaniljpulver som säljs på Hälsokostaffärer runt om, som jag använt mig så flitigt av härhemma sen vi la om kosten, faktiskt framställs delvis på kemisk väg. Jag som trott att det "bara" var urskrapad vaniljstång...Där ser man.

Vidare blir man ju ganska orolig för vad man utsätter sina barn för, i boken står om dessa Crocs - kopior som mina barn tillbringar sina somrar i. Dessa ska man tydligen inte gå barfota i nån längre tid eftersom då frigörs hormonpåverkande ftalater.

Vissa avsnitt i boken är nästan för avancerade för mig som bara är en vanlig lekman, men man rycks med av författarens glöd och hon skriver som hon pratar (tror jag) så det känns nästan som om vi känner varandra personligen.

Det är ingen bok för den känslige och orolige läsaren, och till slut blir man mätt och kommer fram till att "jaja, men det är lugnt, man kan inte tänka på allt" men det sätter iallafall igång tankarna ordentligt!

Jag kan tänka mig att det händer saker hela tiden inom "branschen" så vill man följa med får man uppdatera sig. Det kan man göra här på kemikaliedetektivens (=författarens) hemsida:

www.kemikaliedetektiven.se

Förvånansvärt är också att det verkar vara så många tillverkare och säljare som inte vet vad varan de tillverkar/säljer består av, eftersom produkterna delas upp och del för del tillverkas i olika länder för att sen eventuellt sättas ihop ytterligare ett land. Hur mår tillverkarna på "golvet" egentligen? Och hur mår jordklotet av alla dessa transporter?

En tänkvärd bok, och ännu mer tänkvärt är: varför går vi med på allt det här?

Jag har inte bett om extra kemikalier!!!

  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post55

Veckans bok; Växla ner

BöckerPosted by lyckolina Thu, September 16, 2010 09:46:30

Läser om downshifting i boken "Växla ner! 77 sätt att leva bättre på mindre"

av Karin Lilja.

"Inget nytt under solen"; skriver Adlibris i sin recenssion, och jag kan delvis hålla med. Mycket är ganska självklara saker om man någon gång har funderat över om livets mening verkligen är att konsumera. Som t.ex att inte köpa mer mat än vad som går åt, hellre köpa god kvalitet än kvantitet, baka bröd själv etc.

Samtidigt tycker jag det är ganska trevligt att boken är så personligt skriven och att författaren kommer med egna anekdoter ur verkligheten. Boken tar upp livets alla aspekter som Att Bo, Att äta, Att Drömma, Att Leva, Att arbeta etc.

Kritiiska röster brukar höras i debatten om downshifting att det är en lyx som är få människor förunnat att kunna ägna sig åt. Nåväl, författaren försöker bevisa att det går även om man inte är rik men jag är inte säker på att hon riktigt når fram med detta. Åtminstone inte i kapitlet om arbete. Det är lättare för den som har ett fritt kreativt yrke att kunna förhandla sig till att få arbeta hemma och därmed ta det lugnare, kunna spara in en bilresa den dagen. Det går inte om du går på schema i hemtjänsten och försöker få dina hushållsutgifter att gå ihop. Men det skulle vara intressant att läsa om!

I det stora hela en ganska hemtrevlig bok. En sak som särskilt tilltalar mig är när författaren skriver om att ha långtråkigt. Att verkligen våga uppleva tristessen och inte döva den med shopping. Så fungerar ju jag annars - har jag tråkigt piggar jag gärna upp mig genom att shoppa. Men poängen är att det är när man har tråkigt som de goda idéerna dyker upp! Ta vara på tristessen och våga vara i den ett tag.

Vilket alltså bevisar att min mamma hade rätt när hon i min barndom alltid besvarade mina tjat om: vad ska jag gööööööra? jag har tråååååkigt!!

med att säga: Det är bara bra att ha tråkigt ibland!

Hon visste inte hur modern hon skulle bli i ett annat årtusende !

  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post14

Boktipset

BöckerPosted by lyckolina Tue, September 07, 2010 10:56:11

Idag: en av mina favoritböcker som jag läst många gånger. Sån är jag, hittar jag en favoritbok så behåller jag den och istället för att förnya mig och läsa alla nya böcker som kommer ut så är jag en återvinnare även här. När man har begränsat med tid för läsning gäller det ju att inte ta några risker utan läsa något man vet att man gillar smiley

Boken: 28 timmar på ett dygn - en karriärmammas dagbok

av Allison Pearson, 2002 Albert Bonniers förlag

Visst, den har några år på nacken, och en del stämmer ju inte med vårt svenska samhälle eftersom den handlar om Kate Reddy - en morsa i kaos i England. Hon är kvinnan som vill ha allt; karriär, familj, snyggt hus på fina gatan, utmaningar i arbetet, vara den perfekta mamman. Och helst samtidigt, för det är ju så vi tror att det måste vara. Den har fått en hel del kritik, inte minst för slutet för det är ju inte så feministiskt om vi säger så. Varför är det hon som ska ge upp sitt jobb och ägna sig åt familjen? Men jag gillar att hon ifrågasätter det gubbvälde som råder i arbetslivet och hon har en hel del giftiga kommentarer. Ett måste för mammor som gillar brittisk underfundig humor!

Fick en hel del tröst av Kate och kände igen mig i en hel del när jag höll på att jobba livet ur mig. I ett annat liv.

  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post8