Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


En helt vanlig söndag

Trädgårdsparadis för novisPosted by lyckolina Mon, September 12, 2011 12:31:24

Det är så skönt att ha en egen trädgård! Åtminstone om man som jag bara känner att den får finnas där och se ut hur den vill. Ja, eller gräset måste man kanske klippa ibland...( kolla - min kaprifol blommar igen efter ett kortare uppehåll).

Igår var vi så där lagom trötta och matta som man kan bli efter en innehållsrik vecka, en resa till mormor och morfar och kalas för låtsaskusinen 25 mil bort, ett marknadsbesök och en lång cykeltur. Först funderade jag på om jag helt enkelt skulle sova bort hela eftermiddagen, men det är ju inte alldeles lätt med tre ungar, så jag gick ut och satte mig i trädgården istället. Sen dröjde det inte länge förrän vi alla var igång att samla hasselnötter, rensa i jordgubbslandet, klippa ner buskar och klippa träd. Barnen lekte jättebra alla tre i sandlådan och gungorna. Det ger sån otrolig energi att få vara ute och att få göra lite som man vill på sin egen tomt!

Lillkillen tycker att jag ska bli trädfrisör. Hm, ett yrke att ta i beaktande kanske?

  • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post225

Jordgubbar och sågspån

Trädgårdsparadis för novisPosted by lyckolina Tue, May 10, 2011 17:03:57

Kolla in min jordgubbsodling! Tänk att de har överlevt vintern, och t.om förökat sig trots kylan. Får nog gallra ut lite längs med kanten men annars så kommer det bli toppen. Hoppas bara att alla plantor klarade av snö- och hagelvädret som var i början av förra veckan utan att frysa.

Sällan har jag blivit så glad över en present som när maken släpade hem en stor säck med sågspån som han fått av en granne. Det sägs att sågspånen ska förhindra snigelintrång och jag skyndade mig att ösa ut allt runt våra odlingslådor.

Denna sommar kommer vi alltså att bli självförsörjande på jordgubbar (och det är inte dumt eftersom de brukar vara ganska dyra) och själva få njuta av dessa underbara bär. Hurra!!!!!!

  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post167

Vårkänslor

Trädgårdsparadis för novisPosted by lyckolina Sat, April 30, 2011 07:59:23

har jag visst fått!

Igår kväll efter hundpromenaden blev jag så upplivad av ljuset och vädret att jag satte igång att anlägga ett hallonland!

Flyttade en massa hallonplantor som självsått sig under förra ägarnas tid och börjat växa precis vid husväggen. De fick bo i kanten av tomten istället, mot skogen. Min plan var ju då att de kunde föröka sig ut i skogen istället för in i gräsmattan....hoppas plantorna lyder!!!

Apropå hallonplanteförökning: ett år när vi bodde i det gamla huset hade jag önskat mig hallonplantor i födelsedagspresent. Och det fick jag av mina snälla svärföräldrar. Min plan då var att jag skulle få ett ganska stort hallonland (vi hade en jättestor gräsmatta). Men konstigt nog så växte det aldrig upp mer hallonplantor än de 5 jag fått. Jättemärkligt, jag skötte ju om dem enligt konstens alla regler. Jag trodde att det var något fel på plantorna jag fått - var det såna som inte sköt skott? Finns det ens såna hallon? Ja, vad visste jag? Till slut, nästan ett år efteråt råkade maken försäga sig att han klippte ner de nya skotten hela tiden när han körde gräsklipparen - för HAN ville inte att de skulle sprida sig....Där ser man vad viktigt det är med kommunikation även i trädgården!

Nu undrar jag om hallonplantor tål att flyttas så där som jag gjorde igår? Vi får väl se, återkommer med rapport om det blir någon skörd.

Om jag inte återkommer mer under dagen får ni ha en jättetrevlig Valborg. Här på västkanten av Sverige innebär det underligt nog inga brasor...hrm...dessutom råder eldningsförbud så det kanske inte är värt att göra en egen...

  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post161

Krukodling

Trädgårdsparadis för novisPosted by lyckolina Fri, April 29, 2011 11:15:40

är väl det man får ägna sig åt när man som jag har fullt med ovälkomna gäster i trädgården i form av mördarsniglar..

Här är det iaf min Per Silja som har fått en tete - a - tete smiley

  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post159

Köksträdgård

Trädgårdsparadis för novisPosted by lyckolina Wed, April 20, 2011 10:30:24
Sitter hemma hos svärmor och läser nr 6 av Allt om trädgård som handlar nästan uteslutande om köksträdgård. Underbart! Det är precis vad jag drömmer om, men varje år så rycker alla vilda, glupska, okänsliga djur upp mig ur den vackra dagdrömmen och kvar finns bara uppätna jordgubbar, avgnagda äppelträdstammar samt snigelspår. Överallt.

Men i år. Så. Nu ska det bli ordning i den gamla trädgården också. Jag har två odlingskragar, det var snigelmatskålar förra året. Men icke i år! Sniglarna får leta sig någon annanstans.

Min morfar odlade potatis i stora tunnor - DET borde väl iaf vara snigelsäkert?

Jisses vad taggad jag är!

Kan bero på att min svärmor har en helt fantastiskt trädgård som folk brukar åka och beundra....blir helt enkelt inspirerad!


  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post153

Det spirar i vår örtagård!

Trädgårdsparadis för novisPosted by lyckolina Thu, February 24, 2011 19:44:27

Kolla vilken livskraft!
Det sägs ju att trädgårdsskötsel ska vara så avkopplande och livsbefrämjande.
Jag ska ändra inställning nu och se om det är sant. Återkommer i frågan.

Iallafall blir man väldigt glad när man ser hur persiljan äntligen har tagit sig. Lilltösen kallar de här för sina bebisar, och säger att hon ääääälskar persilja (fast sanningen är att varenda gång jag har försökt servera det har hon spottat ut). Härligt att hon är så positivt inställd nu, när hon och jag planterade fröna blev hon mest bara hysterisk över att hon blev smutsig om händerna. Men det hör livet - och framförallt trädgårdsskötseln till!

Vad tror ni, tror ni att vi blir självförsörjande på persilja i sommar?

  • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post113