Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Röhsska muséet

Visit VästPosted by lyckolina Sun, November 13, 2011 18:42:48
som är ett designmuseum beläget i Göteborg har vi besökt idag. Jag och tre barn.

Tyvärr får det just nu bara 1 barnvagn av 5 möjliga, och det beror på att barn under 8 år inte verkar ha någon större behållning av det. En av utställningarna var så läskig enligt 6 - åringen och snart 3- åringen att de inte ens vågade gå in där.

Dessutom sänktes besöket rejält av att det under 2011 inte finns någon kafeteria, och inte heller någonstans där man kan sitta och äta matsäck.

Jag har dock själv varit en del på Röhsska before kids och tyckt det varit ganska mysigt och med stor igenkänningsfaktor i möbelutställningen, och med en fantastisk silverutställning så den som är intresserad kan hitta info här!

 • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post254

Utflykter i Sjuhärad - Hyssna kvarn

Visit VästPosted by lyckolina Fri, September 30, 2011 11:16:53


Ett litet smakprov på vad vi såg under vår lilla utlykt till Kvarnen i Hyssna i söndags.

Härute finns café och man kan även beställa söndagmiddag men det måste man boka i förväg.

Helt okej ställe och en rätt mysig helgutflykt. Får 3 barnvagnar av 5 och det beror på att det inte är direkt barnvänligt, man måste hålla ständig uppsyn så inte barnen trillar ner i vattenfallet, caféet bakar alla sina bakverk på ekologiska råvaror vilket är ett stort plus, men det är dyrt och tyvärr tyvärr så motiverar inte smaken prisklassen.

Annars är det en väldigt spännande miljö som sätter igång fantasin märkte vi hos våra egna och kompisarnas barn.

 • Comments(2)//dittliv.berikadittliv.org/#post235

Borås Skördefest i bilder

Visit VästPosted by lyckolina Mon, September 12, 2011 12:09:12
Lovade ju att jag skulle återkomma om vi for dit. Och det gjorde vi. En superhärlig dag då Borås stad bjöd på sitt allra vackraste väder i Ramnaparken som i sig är ett litet paradis i staden, och där Borås Museum är inhyst. Väl värt ett besök!Det bjöds på kaffe/saft och äppelpaj som vi käkade på en picknickfilt, det bjöds också på kompostjord och folk kom i en strid ström för att få ta med sig den fina jorden hem. Det fanns en massa ekologiska matvaror att köpa och provsmaka. Ett fint pysselbord med alla möjliga pinnar, rönnbär, kottar, pärlor, fjärilstråd och annat fanns till barnen och det var också alldeles gratis vilket vi tackar för då alla tre (!) barnen helt plötsligt blev pysselsugna. Killarna brukar ju inte vara så förtjusta i sånt annars.

Den gulliga lilla Ramnakyrkan var öppen och man fick mata/klappa kaniner och getter. Ponnyridning fanns det med och lilltösen som är hästfrälst ville hemskt gärna rida men när vi kom dit började vi undra över vad det var för Mutant - ponnyer då vi inte nådde upp till att hålla i henne och då kändes det för osäkert.

Det var en kanonfin dag och vi åker säkert dit nästa år igen!

 • Comments(2)//dittliv.berikadittliv.org/#post224

Skördefest i Borås

Visit VästPosted by lyckolina Sat, September 03, 2011 07:59:27
IDAG.

Kan det vara nåt? Läs mer här!

Återkommer om vi tar oss dit!

 • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post221

Save the Earth Ekofestival-

Visit VästPosted by lyckolina Fri, August 26, 2011 17:09:31
i Flunsåsparken i Göteborg 4/9!

Kolla här!

För alla åldrar och bl. a Maryfly Organics kommer att vara där och sälja sina ekologiska skönhetsprodukter.


Fullständiga festivalprogrammet här

 • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post218

Hem-ester och lite bort-ester...

Visit VästPosted by lyckolina Sun, July 17, 2011 19:44:35
Hemester är ett nytt inneord, även om själva företeelsen är allt annat än ny.
När jag var liten var vi för det mesta hemma på sommaren, och vi åkte aldrig på charter el. dyl. Vi gick till stranden där vi tillbringade långa, härliga dagar. Att vi bodde ca 5 min. promenadväg från stranden kan ju ha bidragit, fast vi hade ändå alltid med oss mat och fika. Mjuka Mariekex och varm saft som ALLA i min ålder kommer ihåg från sin barndom. Sen var vi där tills det var dags att gå hem och äta middag, och mamma hade alltid fullt sjå med att få upp mig ur vattnet. Vi hade vårt eget semesterparadis om knuten. Åkte vi bort så åkte vi till mormor och morfar och till stugan som fanns hos dem. Det var ett stort äventyr eftersom vi alltid åkte tåg.

Det var inte särskilt ensamt att ha det så. De flesta tillbringade sommarloven på det viset, hemmavid och på stranden, och det fanns barn ute i vårt bostadsområde från morgon till kväll. Vi lekte kurragömma och Röda och Vita rosen, och blev bruna som kolor. Det var mina somrar det som barn. När jag blev lite äldre hände det att jag cyklade iväg med ett gäng kompisar och ett tält. Charterturismen var bara i sin linda, i allafall i den arbetarstad jag kommer ifrån. Det fanns inte ekonomi till att resa helt enkelt, precis som många får erfara nu.

Vi har varit hemma en hel del i sommar. Bra mycket mer än vad vi var när jag hade 4 korta semesterveckor som det gällde att utnyttja till sista droppen. Ungarna verkar vara nöjda med det här ändå. Vi har såklart varit på stranden och i vattnet så fort solen har visat sig.

En eftermiddag behövde jag vara ensam, så gubben tog ungarna till stranden och själv fick jag först bak- och matmani men sen avnjöts godsakerna i trädgården.En annan dag var vi inspirerade av en av mina favoritbloggerskor Jeanette med bloggen Köpstopp och billigt leverne och for till Slottsskogen i Göteborg (det är ju nästan som hemma). Där avnjöts traditionsenligt deras magnifika citronmarängpaj som ni ser i mitten till vänster. Mums! Den är helt ljuuuuvlig. Bara smälter på tungan.

De hade satt upp jättefina paviljonger i en loungedel av Villa Belparc som var jättemysiga, med stora kuddar där barnen klängde omkring. Bredvid fanns studsmatta och en liten pool (dock utan vatten när vi var där).

Till sist ett besök hos sälarna som har fått ungar! Titta noga så ser ni!

Slottsskogen får fyra barnvagnar av fem möjliga, och det som drar ner betyget är att det finns en del skumma element och alldeles för många onyktra människor för att det ska kännas helt barnvänligt.

Det är en bra gratisutflykt (om man hoppar över fiket som är ganska dyrt), man kan ha picknick på de stora gräsmattorna, man kan gå till Barnens Zoo, sälarna och ponnyridningen och leka på Plikta (dock inte i sommar då den renoveras).

Helt okej när det är vackert väder.

Och nu gör vi som när jag var liten: åker till farmor och mormor och hela bunten av vår "valda" familj. Då blir det ju lite bort - ester. Några dagar ska vi hjälpa goda vänner att inreda gästhuset som vi sedan ska invigningsbo i, ska bli spännande.

Hoppas ni har det bra, oavsett om semestrar hemma eller borta.
På återhörande!


 • Comments(6)//dittliv.berikadittliv.org/#post202

Navet

Visit VästPosted by lyckolina Sat, July 09, 2011 08:52:46

Igår besökte vi Navet Science Center i Borås. Ett klart favoritställe!!!!!!

Det får 5 barnvagnar av 5 möjliga, möjligen en lite svag 5.a eftersom man inte kan köpa fika eller något annat än glass.

Här finns en massa saker att upptäcka och bland det roligaste är att man får leka i lanthandeln ovan där man kan köpa plastfrukter och olika sorters bönor (tack för att jag slipper städa där!). Man kan bygga saker med meccano, såga, slipa, kolla i lustiga speglar, väva, fläta brickband, lösa olika mattenötter, lära sig om människokroppen, det finns även en del taktila moment (a la Montessori) i den människoavdelningen, man kan spela en massa spel, leka i en trähusvagn och buss. Man får lära sig mer om miljön, t. ex fick jag lära mig att om alla individer skulle konsumera och förbruka som en individ gör i Sverige - alltså jag - skulle det behövas 3,9 jordklot. USA stod för 5 jordklot....en riktig tankeställare!

Vi var tre mammor med tillhörande barn och jag tycker det är så skönt när barnen har kompisar att leka med. Då kan vi mammor nämligen hinna prata lite också smiley Men det allra mest positiva igår var att jag vägde mig på samma våg som för en månad sen och vägde 7 kg mindre!!!!!! Den här gången tog jag visserligen av skorna - men ändå - jag hade ju inte precis slalompjäxor på mig förra gången heller (om det nu inte var inbyggd betong i sulorna)....så Jippie!!!

Man kan köpa kaffe och thé och sen får man ha med sig matsäck att äta. Det jag verkligen gillar är att man för att förebygga tjat och köphysteri har byggt in den lilla obligatoriska shoppen. Man ser alltså inte den när man kommer och ska betala sitt inträde till skillnad från många museum då man ramlar rakt in i shoppen så fort man kommit innanför dörren och därmed får problem redan där med att få in barnen i själva muséet.

Den som vill se något annat än Knalleland och tröttnat på Borås Djurpark kan bege sig hit, ett besök jag verkligen kan rekommendera.

Det kostar 100 kronor för vuxna, barn upp till 5 år går in gratis och sen kostar det 70 kronor för barnen. Möjligen är det så att min äldsta på 8,5 tycker han är lite för stor för det här, men annars känns det som om det passar alla barn från 0 - 8 år. Under skolloven har man öppet varje dag, men under terminerna är det bara öppet för allmänheten på helger eftersom man tar emot skolbesök under veckodagarna.

Åk dit vetja! Roligare än Liseberg!

Igår Navet - idag Havetsmiley

 • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post196

Ekologiska smultronställen i Sjuhärad

Visit VästPosted by lyckolina Sun, June 19, 2011 15:41:36
Igår var jag på Rydals museum på releaseparty/- mässa för en nytryckt ekoguide med miljövänliga och ekologiska företag i Sjuhäradsbygden.

Där var bl. a modevisning och försäljning av bl. a ekologiska tomater, godis, ekorekokläder, skönhetsprodukter och annat.

Jag har nu fått massor av användbara utflyktstips till sommaren. Kommer helt säkert berätta om dem jag besöker här!

Jättetrevligt, och ett stort tack till Linda på ecodea som tipsade om evenemanget.


 • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post187

World Fair Trade Day

Visit VästPosted by lyckolina Thu, May 12, 2011 18:48:45

går av stapeln på lördag den 14 maj

Göteborg kommer att diplomeras som kommun nr 46 i Sverige och det kommer förstås att firas.

På Domkyrkoplan kommer det att bli jippo med försäljning av fairtrade varor, musik och annat. Kl. 13 blir det diplomeringsceremoni och jag hoppas att vi kommer att vara där! Många andra städer deltar också i World Fair Trade Day; Läs mer här

Egentligen tycker jag att varje gång man handlar borde man handla fair trade....

 • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post169

Alla hjärtans dag lunch - allt annat än sockerfri!

Visit VästPosted by lyckolina Tue, February 15, 2011 15:01:58
Ujujuj vad jag har syndat :-)
och gott var det!!! Man måste ju unna sig lite ibland.... eller hur det nu brukar heta. Förr i tiden, före downshiftandet, och då vi bodde i stan gick vi på kondis ganska ofta och vi käkade hämtmat betydligt oftare. Vi såg det mer som ett självklart inslag i vår vardag då och insåg kanske inte riktigt hur lyxigt det var, men nu när vi inte går så särskilt ofta blir det mer som det lyxiga äventyr det faktiskt är. Och man kan få det äventyret nästan på hemmaplan. Kanske tar man vara på äventyret mer om det förekommer mer sällan?

Reklamvarning.....
Igår for hela familjen till Göteborg och gick till konditoriet Steinbrenner & Nyberg och käkade deras sopp- och tårtbuffé som Alla hjärtans dagfirande.

Till vår stora lycka var det tomatsoppa på menyn igår - den enda soppa mina ungar äter. Supergod. Till detta fick man bageriets suveränt goda bröd, färskare blir det inte!

Men man måste se till att man sparar mycket plats i magen till tårtbuffén. Man får nämligen äta en massa smarriga tårtor och bakelser (lite skiftande vad de har i sortimentet på dessertbordet) till efterrätt. Jag tror jag testade sju olika sorter, men klar favorit var någon variant av cheesecake med citron i. Turkisk -nånting - kan det varit surprise(?) var också otroligt god med äppelbitar i och sen något mousseaktigt ovanpå. Och en helt nybakad jordgubbstårta....och.....
Ja, helt otroligt gott är det iallafall, fast efteråt mår man ju lite....sådär....för att man är så glupsk och vill smaka allt och sen märker man inte när man blir mätt. Iallafall om man är som jag :-)

För den som tänker sig hit ligger det här:http://www.goteborg.com/sv/Ata/s/RestaurantGuide/View/Kafe-Restaurang/Steinbrenner__Nyberg_5364/ och jag tyckte de sa att de hade soppbuffén mellan kl. 11 -16 nuförtiden.

Mmmmmmmmmmums!


 • Comments(3)//dittliv.berikadittliv.org/#post103

Månadens kulturupplevelse

Visit VästPosted by lyckolina Thu, January 27, 2011 17:04:58
blev ett väldigt trevligt uflyktsmål - Världskulturmuséet i Göteborg.

Vet inte om man får låna bilder därifrån så därför skickar jag med en länk istället:
http://www.varldskulturmuseet.se/smvk/jsp/polopoly.jsp?d=863&a=16253 om du inte kan klicka så kopiera bara länken och klistra in.

Muséet: får 4 barnvagnar av 5 möjliga på vår bedömningsskala.
För det första är det gratis att gå in, hur bra är inte det?
Stora, rymliga lokaler, lätt att ta sig fram med 3 barn och barnvagn. Just nu pågår bl. a utställningen "Jordlingar" som är lite lagom spännande för små barn. Storkillen på snart 8 var nog lite för stor, men de små upptäckte allt med liv och lust. Man kan stå på en kommandobrygga och köra ett rymdskepp. Annars handlar utställningen om oss invånare på Tellus, och hur eventuella utomjordingar skulle kunna tänkas se på oss.
På nedersta planet pågår en utställning om resande som gav iallafall mig många tankeställare. Bl.a funderar man på hur framtidens resande ska se ut, t.ex ur miljöhänseende. Just nu pågår också en barn - ungdomsfilmfestival på muséet med filmvisningar flera gånger under veckan. Vi såg lite av en film men det kändes lite tråkigt att slita sig ifrån alla skärmar hemma för att åka och titta på en annan skärm...

I entréplanet finns just nu en "japansk fotoautomat". Precis som en vanlig fotoautomat med den skillnaden att det fanns lite roliga små figurer, kaniner, öron, rosetter, muffins etc som man kan klistra på kortet. Sen mailar du hem fotot till dig själv, eller till mor-/farföräldrar eller några andra du vill chocka - eller jag menar glädja .-) Jag och ungarna hade väldigt kul med den, att det också var ett gratis nöje gjorde det hela ännu bättre.

Överst i muséet hittar man ett café och det var väl här jag kände att det kanske fanns lite mer att önska. Det finns en jättestor och brant trappa ner till plan 2, så vi vågade inte släppa 2- åringen lös på golvet. Frånsett det var det helt ok, inte det mysigaste caféet på jorden men det duger. Jag såg fler som käkade matsäck där på det planet så man får nog ta med sig egen mat om man vill.

Jag funderar på att gå tillbaka med de små så de får leka mer i Jordlingutställningen!
Kan rekommenderas! Det funkar säkert att gå utan barn också *hihi*

Gå dit vetja, om du liksom jag tröttnat på lekland och annat!

 • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post88

Populärt utflyktsmål+julklappstips

Visit VästPosted by lyckolina Mon, November 29, 2010 10:02:50


Här är ett av barnens favoritställen: Naturhistoriska muséet i Göteborg. Finns hur mycket som helst att titta på, men mest känd är väl Valsalen med en gigantisk val med bevarat skinn och skelett.

Bäst ur mammasynpunkt är att det är så barnvänligt, att det finns ett stort skötrum och att det finns en stor avdelning med bord och stolar, mikrougnar och allt man kan tänkas behöva för att avnjuta en matsäck. Vi har t.o.m tagit med oss en födelsedagstårta en gång smiley För den som inte orkar packa matsäck finns ett litet café med ganska vettiga priser. En ganska stor museishop finns också där (även fast jag tycker den är lite dumt placerad, den är det första man ser när man kommer in och då vill ju barnen bara gå dit och handla) men man kan köpa vackra, slipade stenar där (oftast det vi kommer hem med = blivande geolog i familjen kanske?) Stället är också begåvat med trevlig personal som alltid får barnen att känna sig välkomna.

Att muséet dessutom ligger i Slottsskogen gör att det kan bli en heldagsutflykt. Först kollar man in Naturhistoriska muséet så länge man orkar och sen äter man lunch i matsäcksavdelningen och sen kan man leka hela eftermiddagen på Plikta eller vad man nu vill roa sig med i Slottsskogen.

Och nu till julklappstipset, det som är så fantastiskt med de statliga muséerna i Göteborg är att barnen går in gratis tills de är vuxna och för en vuxen kostar ett ÅRSKORT endast 40:- klart överkomligt, eller hur? Detta kan man nu passa på att ge bort i julklapp så kan man besöka många muséer när man är i Göteborg på semester alternativt göra som vi och gå många gånger på ett museum.

 • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post50

Handla billigt? - Ullared

Visit VästPosted by lyckolina Fri, November 12, 2010 00:06:27
Idag har jag besökt Ullared.
Ett fenomen i sig.
Vad söker alla de jagade, stressade kvinnorna där? Ja, männen finns ju också men de jag såg idag stod mest och såg lidande ut och tjatade på sina kvinnor om att skynda sig på.
Vad är det vi tror att vi ska få där som ska göra våra liv så mycket bättre?
Det ultimata fyndet?
Kläder till barnen?

Ja inte vet jag, jag hittade lite julklappar en aning billigare och kläder till barnen, de har hyfsade vinterkläder och jag har just nu inte råd med överdragsbrallor i 600-1000 kronorsklassen när de ändå blir utslitna efter en säsong.
Så ja, jag behöver nog Ullared.
Men hoppas att det dröjer riktigt länge innan jag "behöver" åka dit igen.

 • Comments(1)//dittliv.berikadittliv.org/#post39