Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Kostomläggning - kärnfrisk familj!

LivetPosted by lyckolina Thu, February 10, 2011 08:51:53
Som jag skrev för några inlägg sedan så kommer jag numera i byxor som jag hade för ungefär tre år sen, innan jag blev gravid med lilltösen.

Det kan jag tacka den här boken för: Kärnfrisk familj - så gör du, livsstil utan socker, stress och kemikalier förändrar din vardag för alltid av Ninka Bernadette Mauritson och Morten Mauritson

Det är väldigt spännande att läsa om den här familjens resa, och hur de mår så mycket bättre - ja, de blir kärnfriska - genom ganska radikal kostomläggning. En av deras söner har någon form av autism och det visar sig att kostomläggningen ger väldigt positiva resultat för hans beteende, det fungerar t.o.m så bra att han numera går i vanlig skola. Kostomläggningen har också positiva effekter på övriga familjen, man blir nästan helt kvitt astma och de där vanliga återkommande förkylningarna som verkar höra småbarnslivet till, både mamma och pappa går ner i vikt och får mycket bättre humör.

Jag läste den mest för att den varit på tapeten så mycket under våren, den har fått oerhört mycket kritik. När sen en familj i min närhet beslöt sig för att testa dessa kostråd och jag såg hur bra det fungerade för dem, ja då ville jag också pröva. Jag har ju sett med egna ögon vad socker och skräpmat gör med min störste pojke som ju är överaktiv och har vissa beteendeproblem.

Nu har jag testat en lightvariant av detta ska jag säga. I boken förordas att man ska vara ganska sträng: Inget socker, inget vitt mjöl, inga mjölkprodukter (!) inga E-nummer och inga konstiga tillsatser. Däremot mängder med omega 3 på olika sätt, och gärna i form av oljor - då framförallt den omtalade kokosoljan och linfröoljan, inget vitt ris, ingen pasta såklart, inga halv- och helfabrikat, men en massa frukt och grönt, nötter, fisk och andra bra matvaror och allt man äter ska helst vara ekologiskt framställt.

Nu var jag redan mjölkintolerant från början, så det här med mjölken var inget bekymmer för min del. Havremjölk är redan en basvara hos oss. Jag tvingade inte heller barnen att sluta med mjölk, men istället började jag köpa ekologisk mjölk som är ickehomogeniserad samt dra ner lite på mjölkintaget. Annars går det lätt åt en hel liter mjölk vid varje måltid inklusive mellis (=5 lit/dag). Vi började införa vatten till en del måltider. Jag har heller inte varit helt konsekvent med mjölet, jag märker att jag själv mår bättre när jag inte äter vitt mjöl, men jag har samtidigt väldigt svårt att avstå från smörgås till frukost. Istället började jag baka med dinkelfullkornsmjöl och andra mjölsorter samt dra ner på mjölmaten dvs pastan. I all mat jag lagar använde jag sedan tidigare havremjölk och annan mjölkersättning så där blev det ingen skillnad. Själva matlagningen har nog påverkats mest i den riktningen att jag numera försöker göra allt från grunden.

Det stora för mig och äldsta barnet var och är fortfarande det här med sockret. Men från att ha ätit choklad, godis och kakor och bullar etc etc varje kväll (jag iallafall) till att inte äta socker alls som jag gjorde under hösten var det ett väldigt stort steg. Sen kom julen...hm...och alla födelsedagar....hrm....och nu har jag bestämt att vi äter gott och sötsaker på lördagar. Jag är ganska känslig för blodsockersvängningar och borde verkligen vara bättre på att se till att jag inte utsätter mig för det.....det ska bli bättre nu!

Jag fungerar bäst om jag inte förbjuder mig att äta saker utan istället lägger till saker som jag får äta och kan välja istället för t.ex socker. Det här med nötter och smoothies har varit en riktig höjdare och nåt jag numera vill ha som fast inslag på matsedeln.

En annan sak som varit lite svårt är faktiskt att hitta mat utan tillsatser. Vad består vår mat av egentligen? Vissa saker skulle man behöva vara kemist för att förstå...Vad är ofarliga tillsatser och vad är det inte?

Boken har fått kritik framförallt för att man råder barnfamiljer att sluta med mjölk. Här går åsikterna isär och många läkare ffa hävdar att det är farligt att sluta med mjölk. Det hämmar tillväxten och barnen får kalciumbrist. Det har jag alldeles för lite kunskap för att kunna uttala mig om, var och en får avgöra med sitt sunda förnuft när det gäller vad barnen ska äta/dricka.

Det jag själv kan tycka är lite konstigt med boken är att trots att denna kost ska vara så nyttig så rekommenderas ändå en massa proteintillskott och kosttillskott. Sen har jag lite svårt för fanatism överhuvudtaget, men läser man boken med en sund kritisk inställning kan man nog hitta mycket man kan ta till sig. Just nu visar forskning också på det som bokens författare själv har märkt: en del av oss människor behöver få i oss betydligt mer av de goda fettsyrorna än vad vi får i kosten och särskilt barn med beteendeproblem rekommenderas ett stort intag(det kan man läsa mer om på specialsidor om ADHD och liknande).

Boken är full av goda recept på t.ex smoothies och hur man kan göra smaskigheter utan socker.

Själv har jag märkt en förbättring på både vikt, humör och ork efter att ha inspirerats av denna bok. Men jag ställer mig frågande till en del och vill absolut inte bli fanatisk med maten. Barnen äter i stort som förut, mer vatten, mer smoothies, mer vegetariskt och mindre socker och sötsaker. Fast mellanbarnet har aldrig varit särskilt förtjust i sötsaker så jag kan tänka mig att för honom är det ingen större skillnad.

Detta var lite sporadiska tankar om min kostomläggning. Nu rycker dotter i datasladden så nu är det nog dags att sluta för idag!


  • Comments(6)//dittliv.berikadittliv.org/#post100