Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Sommargäster och utgifter del 1

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Tue, July 12, 2011 20:18:42


Sommaren är ju härlig på många sätt, tycker jag, inte minst därför att det blir så mycket lättare att umgås. För oss är som inte bor så stort är det enklare att bjuda in andra storfamiljer och duka upp maten på trädgårdsbordet, samla alla kring det samtidigt som alla barn kan leka av sig på studsmattan, rutschkanan och i gungorna.

Dock medför ju gäster en hel del utgifter. Dessutom blir ju matkontot rent generellt större på sommaren då alla i familjen ska äta alla mål hemma. Ungar växer som bekant på sommaren och då går det åt ännu mer mat.

Hemmafrun J undrade om jag hade några tips hur man gör med gäster men tråkig som jag är svarar jag som vanligt:
Planerar! I budgeten för året. Likväl som jag planerar in födelsedagsbudget, julklappsbudget, semesterbudget etc. så sätter jag av en slant extra till "sommarutgifter". Nu ska det dock sägas att jag aldrig har gäster som stannar en hel vecka - de orkar nog inte med den här stökiga familjen så längesmiley utan de flesta stannar ett par nätter. När vi haft långväga gäster som stannat en vecka har de bott i sin husvagn och därmed till stor del haft eget hushåll.

Men visst får man många gånger kanske gäster under semestern som tittar in lite hipp som happ. Och de brukar oftast vara hungriga! Förresten vill man ju också bjuda på något, och äta ska man ju ändå göra.

Då har vi gjort så här:

Ibland ringer gästerna precis när de är på väg till oss och frågar om de ska ta med något. Då kan jag be dem handla med någon ingrediens till maten som de särskilt önskar sig - kanske någon speciell dricka. Detta fenomen kanske är vanligare på landet där vi faktiskt inte kan kvista ner på hörnet och handla när vi känner för det. Förr i tiden ville/vågade jag inte riktigt be folk ta med sig nåt men det har jag inga problem med nu längre.


Man måste inte slänga på något dyrt kött varje kväll på grillen när man har gäster. Visserligen är det gott men det blir också ett stort hål i matbudgeten. Bjud på gryta istället. Ris och kycklinggryta är en klassiker hos oss och minst lika gott som grillat. Bjuder du på gryta kan du nämligen ha i en massa grönsaker och behöver inte ha i lika mycket kött.

Matig sallad som tillbehör är en klassiker. Hiva i det du har hemma, till detta är det bra att ha kikärtskonserver, quinoa, majs (frusen eller konserv), och någon burk bönor. Kokt ägg är en bra mättande "fyllnad" i sallad.

Om gästerna stannar länge, ha då EN festkväll med vad ni nu tycker är gott, och ät sedan er vanliga vardagsmat sedan. Äter man hyfsat billig vardagsmat kan man ju utöka med några portioner extra utan att det märks så mycket. Man behöver inte bjuda stort och flott varje dag, det är umgänget som räknas.

Soppa och gott bröd är billig och bra mat som räcker till många. Och blir man fler gäster, eller om folk är hungrigare än man trott kan man ju bara späda ut soppan eller slänga i fler ingredienser.

Man kan be gästerna ta med sig något när de kommer, alternativt säger man: Om vi fixar middagen på fredagen kanske ni kan fixa den på lördagen. Det funkar iallafall med de flesta av våra vänner. Om det rör sig om en kväll kan man ju säga att om vi fixar allt annat vore vi jätteglada om du som är så bra på sötsaker kunde laga en efterätt...?

Till måltidsdryck blir det alltid smaksatt vatten här hos oss. Bubbelvattenmaskinen går varm. Vi har nästan aldrig läsk eller saft. Vin kan det bli ibland men det är ju mer när man har planerat och bjudit in till middag. Ofta får man vin i värdinnepresent då kan man dricka upp det till middagen (även om jag har för mig att det inte är helt enligt etikettboken...)

Våra vänner tar oftast med sig det som de finner oumbärligt, t. ex om deras barn bara äter en viss sorts flingor till frukost. Jag skulle gärna bjuda på det också men de brukar förekomma mig, men så har jag ju också väldigt omtänksamma vänner!

Jag är ju en liten mathamster så om jag vet att vi kommer att få gäster om låt säga några veckor, så brukar jag handla på mig det som finns på extrapris och stoppa det i frysen. Men nu börjar hela mitt frysförråd vara tomt efter alla gäster som varit här. Så det är väl snart dags att leta extrapriser igen.

Baka kan man göra om man vet att det kommer riktiga gottegrisar som vill fika mycket. Om man alltid har nån liten kaka undanstoppad i frysen så behöver man inte stå tomhänt om det kommer oväntat besök (och Gevalia till det såklart smiley)

Sen kan man slå ut utgifterna under året och se hur mycket det blir per månad totalt sett. Jag älskar att umgås och träffa människor och det gör min man också så vi får väl räkna det som hobby.... Vi får oftast mest gäster på sommaren, då vill ju folk ut på landet. Utslaget på året blir det ju inte så mycket men det gäller att vara förberedd!

Hälsningar Präktiga Morsan.....*skojar bara*


  • Comments(0)//dittliv.berikadittliv.org/#post198