Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Återbruk eller utrensning?

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Thu, August 25, 2011 08:32:16

Jag har ett väldigt kluvet förhållande till det här med att rensa.

Själv har jag fått göra en totalrensning då vi lämnade ett hus på 200 kvadratmeter med källare på 150 kvadratmeter för att flytta först till en trea och sen till vårt nuvarande pyttehus. Vi körde 5 släp till tippen, nästan alla möbler till en loppis och en del sålde vi på Blocket.

Nu har vi hela källaren full i en enda röra (förutom barnkläder och barnskor som jag har totalkoll på). Därför har jag bestämt mig för att varje gång jag går ner i tvättstugan ska jag rensa/packa/ner/organisera 2 saker som jag ser. Och det kan bli en 6 – 8 saker per dag! Vi skulle kunna ha plats för jättemycket därnere och på våra tre vindar. Vad ska jag då spara på? Ska jag spara på luften och utrymmet som blir därnere när jag har gjort mig av med alltihop? Eller vad är värt att spara? Minnen och gamla brev? Eller ska jag som föreslås inom Feng Shui bara ta foton av alltihop och sen slänga? Mina gamla bröllopsskor? Som jag aldrig mer kommer använda? Skräp för någon men så fulla av minnen för mig? I just de här skorna gick jag uppför altargången tillsammans med min livskamrat på en av de största dagarna i mitt liv.


Det här med att rensa och slänga för rensandets skull?

Visst, det är modernt nuförtiden att rensa ut och göra plats för nytt eller nygammalt i sitt hem. Även jag har läst en hel del litteratur om Feng Shui genom åren och håller i stort med. Fast varför "får" man inte spara saker?

Och, undrar jag (som är född under ett årtionde då loppis och återbruk var väldigt inne och då man sparade det man hade fått), är inte den här nya rens - trenden bara en annan variant av köp - slit - slängmentaliteten som har fått råda alltsedan 80 - talet?

Vad gör man om man slänger något man kommer på att man behövde, borde, ville spara? Jo, då måste man ju gå ut och köpa det igen och även om det är på loppis så har man ju förlorat både pengar och en väldans massa tid på rensandet, eller? Läste om någon som slängde ut alla sina böcker och ett år senare ville han inte bara läsa utan också äga böckerna igen, dags då att ge sig ut på jakt igen efter böcker han en gång redan letat rätt på.

Borde man spara eller borde man rensa? Har man förvaringsplats så, bor man trångt så går det ju inte och när går det till överdrift?

Min mamma som är en hamster, men som också har gott om plats (och som fortfarande bor kvar i vårt barndomshem) har sparat alla våra barnkläder i över 30 år. Kanske lite överdrivet t. om för mig, men kolla på min dotter som både har min gamla klänning och min gamla pyjamas. Det är återbruk det! (Cowboyhatten är dock nyare)

  • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post216