Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Gå - bredvid - förälder?

LivetPosted by lyckolina Tue, September 20, 2011 07:17:45

Under mina snart 9 år som förälder till numera tre barn har jag naturligtvis funderat en hel del på vilken sorts mamma jag skulle vilja vara, och eftersom det inte följde med någon manual från BB så har jag ju fått prova mig fram.

Det är lustigt egentligen för hur ofta är det t.ex som man säger till en körkortsaspirant att du får prova dig fram under resans gång, bromsen hittar du nog så småningom...? Nej just det. Men med barn är det så.

I sommar har jag hunnit observera hur min egen personlighet ibland krockar med det som jag egentligen har som mål. Jag vill ju trots allt också uppfostra barnen till några som passar in i det samhälle vi har idag.

1, Jag är ofta den där Gå - Före - Mamman. Som stövlar iväg och slänger ner barnens saker i väskor och själv plockar upp för att jag har inte tid och orkar inte vänta på att barnen ska göra det själva. Jag tror inte det handlar så mycket om att gå före och sopa banan som en curlingmamma, utan det handlar mycket mer om min egen otålighet. Och min stress. Samtidigt som jag går fram som en bulldozer på för mycket koffein så skriker jag otåligt ordrar och förmaningar bakom mig, för att se till att barnen går exakt i mina fotspår och inte avviker för då blir det tidsfördröjning, och det har vi absolut inte tid med. Inte om vi ska passa in i samhället iallafall och det vill jag ju lära mina barn. Här finns inte riktigt plats för barnen, och inte mamman heller. Den här mamman blir långt mer Service - Mamma än vad jag vill vara. Ungarna kan faktiskt packa sina skolväskor själva om jag bara ger dem tid! Den här mamman kan flytta in i garderoben ett tag, tycker jag.

2, Jag är Gå - Långt - Bakom - Mamman. Barnen får göra ( nästan) vad de vill. De springer omkring och spikar fast brädor i altanen, ser för mycket på skärmar, ger sig ut i vår dunge och har picknick. Fungerar oftast bäst tillsammans med kompisar, men jag försöker ändå att springa efter och förmana och ropa för att se till att de håller sig på banan och går i de fotspåren jag vill att de ska gå i.

3, Ibland under vissa lyckliga, närvarande stunder hittar jag till det förhållningssätt jag helst vill ha: Jag är Gå - Bredvid - Mamman. Kanske håller jag ett barn i handen, men jag låter barnet bestämma det. Vi går bredvid varandra och det är inte för att jag ska kunna pressa ett barn att gå den bana jag tänkt ut, utan det är för att jag ska kunna följa barnet istället. Lyssna på henne eller honom och sen tar vi kanske ett gemensamt beslut eller så är jag bara med i barnets värld.

Varför tar jag mig inte tid till det oftare, det skulle jag ju faktiskt kunna trots att det är så mycket annat som behöver göras. Jag vet ju att det är vad som gör mitt liv allra rikast, och förhoppningsvis tycker barnen det också.

Hoppas också att jag ju äldre mina barn blir, mer ska bli den mamman som kan släppa taget exakt i rätt tid och hålla kvar när det behövs. För inte vill jag väl att barnen ska bli kopior av mig och göra samma saker som jag gjort i vuxen ålder? Men det är en diskussion som lär dröja många år till!  • Comments(5)//dittliv.berikadittliv.org/#post230