Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


På rätt spår mot mål igen!

LivetPosted by lyckolina Wed, November 02, 2011 07:24:47


(bild lånad från clipart!)

Ibland är det som med bagarens barn och mig att jag är superbra på att ge till andra det jag också borde komma ihåg att ge mig själv. Som goda råd och coachning, måste bara komma ihåg att lyssna själv också smiley

Då är det bra att bli påmind. När jag var ute och körde förra veckan råkade jag lyssna på ett program i radio jag aldrig hört förr, kan det hetat Kropp och hälsa (?) på P1. Några personliga tränare var där och peppade lite olika människor. Framförallt betonade de att det viktigaste receptet för framgång är att ha mål. Då kan du ta dig dit du vill. Nu handlade ju detta iofs om fysisk träning, men det är lika applicerbart på vilket område som helst i livet.

Under hösten har jag varit lite låg och har ägnat mycket tid åt att grubbla över saker som jag egentligen inte kan lösa eller påverka så mycket. Det har blivit lite av tankespiraler som satt fart och tagit energi.

Då hörde jag detta program och fick en sån där spark i baken man kan behöva ibland, och när jag väl kunde sätta mig ner och meditera (när baken slutat ömma efter sparken + det ska man ej göra när man kör bil!) så vände jag på resonemangen så att jag återigen började se alla mina möjligheter.

Jag mår bäst av att ha mål framför mig. Då kan jag, som egentligen är lite av ett kontrollfreak, planera, revidera, mäta och framförallt behålla fokus.

- Målet är viktigt eftersom det berättar för mig (och omvärlden om jag väljer att dela med mig) om vad jag tycker är betydelsefullt och berikande i mitt liv. Det är ju förstås dit till målet jag vill ta mig. Det säger något om vem jag är, och sätter jag upp mål visar det andra att jag tar mig själv på allvar. När jag gjort klart målet för mig kan jag också på olika sätt omedvetet dra till mig det jag behöver, det kan handla om att träffa rätt människor etc. Låter det flummigt? Men ända sedan jag började har jag fått bevis om och om igen på att det funkar!

- Fokus är viktigt eftersom det håller mig på rätt spår. Titta så det blev i höst när jag helt tappade mål och fokus. Fokus ger energi, ja så är det faktiskt även om man kan tycka tvärtom i början, eftersom jag aktivt behöver välja bort de tankar, handlingsmönster och annat som inte är aktuella för just detta mål, och när jag gjort det får jag mer energi till vägen till mitt mål.

- Delmål är viktigt. Jag behöver mäta, lyssna på mig själv ännu mer och värdera- är detta vad jag vill just nu, just här? Ska jag ändra målet? Delmål gör det hela mer gripbart om målet ligger längre bort. Delmål är kul! Man ska/bör/får nämligen belöna sig på olika sätt efter varje uppnått delmål, och superviktigt = njuta av att man nått ditt, njuta av sin prestation.

- Revidera är viktigt. De där personliga tränarna sa också något mer bra som jag lade på minnet: Om en sak inte funkar trots att du försökt och försökt - byt strategi! Eftersom detta var ett program om träning gav de exemplet att om du vill förändra din vikt (upp/ner) så byt träningsform om du inte märker någon kroppslig förändring på några månader. Men byt också träningsform när det inte är roligt längre!

Detta kan man väl överföra till mentalt arbete också? När mina tankespiraler i höst slutade vara konstruktiva så borde jag ha bytt för länge sen, men för vissa tar det längre tid smiley Dock behöver allt målarbete inte alltid vara roligt. Det kan vara hårt arbete som t. ex om du pluggar medicin för att bli läkare.
Byt mål om du under resans gång märker att du egentligen vill någon annanstans.

Fast se till att målet är något du verkligen, verkligen brinner för. Då är det lättast att lyckas.

Vi ses vid målsnöret!
  • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post247