Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Lite tips inför barnens födelsedagar!

SpartipsPosted by lyckolina Tue, February 01, 2011 10:27:23

Nu har vi klarat av lilltösens och storpojkens födelsedagar i januari. Den lilla fyller i början av månaden och den stora fyllde i söndags. Härligt att verkligen ha helt legitima anledningar att få festa och fira även i januari som annars brukar vara en sån där lite halvtrist månad.

Många brukar fråga oss vad vi tänkte på när vi "skaffade" 2 barn i januari, med tanke på att det är efter julhelgerna och att januari brukar vara en ganska fattig månad. Men som vanligt handlar det om planering. Av ekonomin. Inte av barnen,
för de kom när de kom smiley

Vi har tre barn, alltså är det tre födelsdagar som ska firas. Oavsett när på året barnen fyller så är det självklart att de ska få en egen dag, och det är ju inte precis en överraskning för oss när det inträffar. Vi har ett månadssparande på ett särskilt present- och födelsedagskonto. Det förs över ett belopp via autogiro så vi saknar eg. aldrig pengarna. Egentligen skulle väl sparandet behöva höjas lite, eftersom priser går upp och vi numera berikats med en unge till, men det får vänta tills inkomsterna blir högre.

Sen finns pengarna där (annars skulle vi bara spendera dem på annat) , till barnens födelsedagspresenter och även till små kalaspresenter när barnen blir bjudna på kalas. När vi har större födelsedagskalas kan det hända att vi behöver nalla lite av något annat konto men det brukar oftast jämna ut sig i slutet av året. Det blev en otrolig förbättring av dessa kalasutgifter när jag skaffade mig överblick genom specialkontot.

Jag tycker det är viktigt för barnen att lära sig att en önskelista inte är samma sak som en beställningslista. Blir ju liksom roligare när man får gissa vad man får. Min storkille är väl den som är mest" bortskämd" och har önskelistor som är 2 kilometer långa. Det skulle vi kanske bara klara om vi tog ett lån....och det är ju inget alternativ.

I år har jag handlat en del begagnade presenter, men dotterns dockvagn köpte jag faktiskt ny eftersom det var nästintill omöjligt att hitta en begagnad. Har letat hela hösten. Storkillen fick en Flexitraxbilbana som jag hittade för 55 kronor på byns loppis. Ett riktigt kap. Nya kostar 400-500 kronor.

Ett annat bra tips om man inte hittar det man söker på loppisar och annat, är faktiskt att handla leksaker i januari och sen spara till respektive födelsedag. Det är rea överallt, alla stora leksaksaffärer rear ganska kraftigt ut överskottet efter julhandeln. Jag köpte ett stort Atlantislego med nästan 150:- rabatt på den största leksaksaffären. Coop hade en hel del lego för halva priset! Men det är klart, då är det ju inte det allra senaste, men det kanske inte är så noga så länge barnen är små.

De senaste åren har jag också varit mycket mer noga (och jag har slutat skämmas och känna mig som en tiggare) att berätta för släktingar EXAKT vad barnen önskar sig, även om de inte får allt på önskelistan. Till lillan önskade jag kläder och strumpbyxor för det behövdes, leksakerna köpte jag ju som sagt själv. Jag tycker ett bra råd jag fått är att samla på lite olika saker och berätta det för släktingar. Annars blir det lätt att man drunknar i tusentals olika prylar som ligger utspridda överallt. Man har kanske en pytteliten tågbana, lite lego, lite duplo, lite av varje. Visst är det själva tanken som räknas när det kommer till presenter, men jag har märkt att släktingarna uppskattar mycket mer nu om de kan få tips på vad de kan ge som barnen sen verkligen använder. Duplodjur och duplo samlar vi på till lillan, jag tror inte hon skulle bli gladare av att få en tionde docka. Lego, flexitrax och spel till Wii och vanliga spel samlar killarna på.

Ett helt kapitel för sig är ju barnkalasen. De kan bli hur dyra som helst. Tackochlov bor vi i en by där det inte finns så många möjligheter att ha specialkalas, men vi har själva varit bjudna till alla möjliga kombon av födelsedagskalas. Vi har sagt hemma hos oss att barnet får fira med hemmakalas t.o.m 6 årsdagen - vi märkte nämligen att ett gäng 6-åringar ställer större krav på kalasunderhållningen än vad vi kunde erbjuda hemma. Förra året hade storkillen sitt 7-årskalas i simhallen och så blir det nog i år igen. Där ingår inträde till badet, hamburgare+festis (dock hade de svårt att hitta veganalternativ)+glass i priset per barn. Sen får man ta med sig vad som helst i tårt-/kak-/godisväg att bjuda på. Det blev ganska likvärdigt med de kalas vi bjuder på hemma. Plus att de är sysselsatta på ett helt annat sätt. Och man slipper städa :-) Och då ingick inträde till badet för 3 vuxna.

Hemmakalasen brukar antingen bestå av korv +bröd, tårta och fiskdamm/godispåse eller en rejäl kakbuffé. Lillpojkens kalas var muffinsbuffé där alla barn fick dekorera sina egna muffins med strössel och olika såser etc. Mycket populärt. Sen glasstårta på det och den obligatoriska fiskdammen. Alla barn var sockerspeedade och alla getingar (han fyller på sommaren) var mer än nöjda! Vi brukar dekorera med ballonger och girlanger (som vi sparat på genom åren). Sen leker vi kanske några lekar, men en sak som jag märkt är att barn av idag har så otroligt mycket svårare att delta i organiserade lekar än vad vi hade när vi var små. Nåja, det är en annan diskussion som kommer i ett annat inlägg.

Ett annat tips är faktiskt att ha ett körschema. Bestäm hur länge kalaset ska hålla på och skriv ut det tydligt på inbjudan så att föräldrar hämtar då. Våra kalas brukar vara mellan 2- 2,5 timme långa, absolut inte mer för de små (man blir rätt trött själv också) Sen gör man ett tydligt schema när maten ska serveras, tårtan, fiskdammen/skattjakten (har vi haft ibland) så att man inte glömmer nånting. Det gäller att ha ett ganska fullt program för då hinner inte barnen bli uttråkade och börja slåss.

Ge presentöppnandet lite uppmärksamhet. Födelsedagsbarnet får lägga alla sina presenter på ett särskilt bord och vänta på att öppna dem, sen när alla gäster kommit samlar vi ihop alla barnen och leker flaskleken. Dvs alla barn sitter i en ring och man snurrar flaskan. När flaskan pekar på ett barn får det barnet berätta vad det heter och sen gå och hämta presenten och lämna över till födelsedagsbarnet. Då får alla se vad han/hon får och födelsedagsbarnet får tillfälle att tacka. Jag har läst om detta nånstans att föräldrar var oroliga för att barn skulle känna sig utpekade om de inte hade lika "fin" present som någon annan, men vi har gjort det här ca 12 gånger nu och det har aldrig varit några problem.

På alla våra barnkalas har det kommit blandat med barn, dvs det har aldrig varit en och samma dagisgrupp utan vi har bjudit ihop barn från olika ställen. Det kan ju kännas lite läskigt när man är liten att komma själv då, så den här presentleken blir ett bra tillfälle att presentera sig. En vuxen är ju självklart med och kan säga t.ex jaha det här är Kalle som Storpojken känner från innebandyn. El. dyl. Vi sätter alltid på en kanna kaffe och bjuder självklart de föräldrar som vill få stanna på fika också. Det brukar bli så bra så, en del stannar och andra inte.

Dessa år som hemmafru har jag blivit bätte på att göra allting själv. Bakat har jag alltid gjort men nu har jag börjat ge mig på tårtor också....med varierat resultat ska sägas smiley Förut köpte vi alltid från konditori, men det är dels dyrt, dels är det oerhört svårt att beräkna åtgången då de flesta små gäster faktiskt inte verkar vara så förtjusta i tårta, och på kondis är ju tårtorna redan måttbestämda så att säga. Denna januari har jag gjort 4 tårtor eftersom vi delat upp firandet lite, och till helgen kommer lillans gudföräldrar och då blir det väl tårta igen....

Och så undrar jag varför jag är så sötsugen hela tiden.....hrm......

Recept på Kittytårtan kommer, jag lovar!


  • Comments(4)//dittliv.berikadittliv.org/#post91