Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


KLädbytardagar, få barnbidraget att räcka längre.

SpartipsPosted by lyckolina Thu, February 17, 2011 22:37:35
Här finns en väldigt bra sida där man kan hitta en bytardag förhoppningsvis i ens närhet:

http://www.kladbytardag.nu/ Här kan man också lämna tips på klädbytardagar.

Några tips som jag lärt mig hittills:

1, Håll reda på tiden och kom i god tid innan loppisen/bytardagen öppnar, de finaste grejerna går först. Men har man tur kan man också göra fynd mot slutet av dagen då folk ångrat sig och lagt ifrån sig saker, men då är urvalet såklart inte lika stort.

2, Gå helst utan barn. De orkar inte vänta medan man letar (och köar) och vill dessutom bara köpa fika och annat som lockar mer än att titta på gamla kläder....

3, På de bästa ställena jag varit har det funnits minst ett bord/klädstång till varje storlek, då blir det lättöverskådligt och man vet vilka bord man ska leta vid. Det gör också att man undviker detta som hände mig sist: jag kom hem med ett regnställ i stl 92 - trodde jag - för jag hade bara tittat i jackan. Byxorna visade sig vara i stl 104....när jag tänker efter minns jag att jag sett ett likadant regnställ - men förmodligen med stl. 92 byxor och stl 104 jacka. Jämfört med det gjorde ju jag ändå ett bättre köp, tänk vad sur köparen av det andra regnstället måste vara. Av detta lär man sig att titta väldigt noga så att det är rätt storlek!

4, Om barn ändå följer med, ta med matsäck! Och ta med vatten till dig själv så du orkar trängas med alla människor. Det är som en träningsmatch :-)

5, Kom ihåg kontanter

6, Syna allt noga (om du är noga själv alltså med hur det ser ut), fler än en gång har jag blivit besviken när jag kommit hem. Regnbyxor med hål i, klänning med tuschfläck på och jacka med uppfransade muddar. Samla på dig lite saker du är intresserad av och ta sen och ställ dig i ett hörn och gå noggrannt igenom alla kläderna (bra om du kanske inte tagit 10 000 kläder - då blir det seeegt). Om säljaren är på plats kan du kanske pruta om du ser defekter på kläderna (f.ö anser jag att det inte är riktigt okej att sälja defekta kläder). Jag har själv svårt för prutande, men du är kanske en van prutare.

7, Ta med nåt att bära hem dina fynd i, det är inte alltid det finns påsar o dyl. på platsen.

8, Som tumregeln borde vara vid all shopping: Tänk efter före och ställ dig frågan: behöver jag/barnen verkligen det här? Det är billigt, ja, och det sliter inte hårt på miljön, men sen ska det tas om hand. Tvättas, kanske lagas och framförallt förvaras. Det är lätt att bli "fartblind" på bytardagar eftersom det oftast är billigt.

Kan man fynda då? Ja, det tycker jag. De bästa fynden jag gjort är kavatkängor i olika storlekar för mellan 20 - 50 spänn, lilltösens vinteroverall 35 kronor, barnböcker för en femma styck, fotbollsskor (som ändå bara räcker en säsong) för ett par tior, bebiskläder brukar vara billigt och nästan i nyskick. Men det allra bästa fyndet var en Micki - lära - dockvagn som jag betalade 3 kronor för. Den har räckt till alla mina tre barn så delar man på det så har den kostat 1 krona/barn!


  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by lyckolina Mon, February 21, 2011 21:11:16

Hej Jonna och tack för de värmande orden! Jag har inte heller varit så genomtänkt förut, men nu har jag ju lite tid till dessa funderingar, dessutom tror jag det är ett måste för vårt jordklots framtid att vi tänker mer på återvinning etc. Allt gott!

Posted by Jonna Sun, February 20, 2011 14:22:17

Gillar verkligen ditt tänk och din livsstil. Jag har fýndat en del till mina barn på klädbytardagar. Det är verkligen tillfredställande att få tag på bra grejer till bra pris :) Men jag har aldrig haft den där genomtänkta tanken med det...Ju mer jag läser här blir jag intresserad av att själv tänka om. Tack för inspirationen!