Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Lyxhustru?

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Tue, February 22, 2011 10:20:38
Är jag det?

Ja, det beror ju på vad man menar med lyx och vad man menar med att ha ett rikt liv.
Jag hävdar bestämt att jag lever (och försöker leva) ett rikt liv och att jag har det väldigt lyxigt. Lyx för mig just nu är att kunna göra det jag helst vill, vilket i nuläget är att vara hemma med mina barn.

Jag har det lyxigt för att jag har kunnat göra det valet, men som med alla val innebär det att man också väljer bort saker. Mitt liv är väldigt långt från det som presenteras i Hollywoodfruar, Skånefruar och allt vad det nu är.

Från att ha haft 2 löner gick vi via ganska lång föräldraledighet (=nästan halverad inkomst) nu över på att klara oss på en lön i den undre delen av löneligan samt vårdnadsbidrag.

Valen vi gjort är att välja bort ett stort, dyrt boende, istället bor vi billigt, men trångt ute på landet. Vi renoverar i slowmotion när vi får en och annan krona över. Jag lagar nästan all mat från grunden och bakar allt vårt bröd. Fjällsemestrar och långsemestrar får vänta till senare, barnen får mest ärvda och secondhandkläder (men de är lika nöjda för det!), leksaker köper vi mest på secondhand, de stora barnen har fått välja bara 2 aktiviteter som kostar pengar (men ganska billiga sådana) och som finns här i byn så vi slipper köra till stan. Vi vuxna har i princip köpstopp, vi har fått styra om från att vara shopoholics till att ägna oss åt medveten konsumtion. Vi har en gammal tjock-tv (som trots att den är tjock fungerar alldeles utmärkt :-) Vi prioriterar att vara tillsammans och har skurit ner på alla utgifter, vi har t.ex inte haft en morgontidning på hur länge som helst, och maken får agera frisör till alla.

Ja, detta är lyx för mig. Men till detta hör också att jaga extrapriser, att planera veckomenyer, göra budget och hålla sig till den (!), verkligen planera för och laga maten istället för att beställa pizza, laga kläder och annat som går sönder isf att slänga och köpa nytt som vi gjorde förr i tiden. Den extra lyxen vi unnar oss kan vara i form av att besöka billiga nöjen som t.ex muséer o.dyl, eller resa "hem" till våra föräldrar och bo där några dagar. En lyx (som egentligen borde få vara en självklarhet för alla människor) är att vi försöker unna oss att äta mer ekologiskt när vi har råd och kan.

Sen är jag fullständigt medveten om att det här har jag gjort av egen fri vilja, så är det inte för alla!

Jag försöker också leva efter devisen: du är vad du tänker! Därför vill jag alltid tänka på och fokusera på hur glad jag är över att jag har det så bra, och jag försöker lära mig att vara nöjd med det jag har!


  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by lyckolina Tue, August 16, 2011 21:40:25

Jag kan bara säga att jag instämmer, och tycker det är skönt att det finns fler som tänker som jag ;-)

Posted by fembarnsmamman.se Mon, August 08, 2011 19:16:41

Rikedom! Tid, gemenskap och trygghet! Det är vad som gör livet så värdefullt. Helt rätt tänkt!

Posted by lyckolina Wed, February 23, 2011 08:46:46

Hej! Tack för fina ord och för kramen, och för att du är kvar - saknar dina kloka blogg, eller finns den på nåt annat ställe? kram och titta vad du lärt mig: <3

Posted by jeanette sandelin Wed, February 23, 2011 05:54:01

precis på kornet! du har formulerat mina tankar.

och att få hämta in ved och tända i vedspis och kakelugn :)

mumma för både kropp och själ. du är bra för oss andra, inspirerande och klok.

frisör går vi inte heller till. tänk vad pengar! stora kramen från dalsland <3