Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Hur gör man - downshifting

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Fri, April 08, 2011 10:55:05

Igår pratade jag med en vän som undrar en del hur man gör när man downshiftar som en "vanlig" människa, dvs inte som någon lyxhustru till en mångmiljonär. Kom på att det kanske finns fler som undrar så därför ska jag berätta i stora drag hur vi gjort.

Detta är absolut bara mina egna tips och exempel på hur vi har gjort, som alltid när det gäller ekonomiråd ska man själv tänka efter vad som passar ens egna förutsättningar, och gärna räkna mer än en gång på den totala budgeten.

Jag började fundera redan innan jag blev mammaledig den här gången, på hur jag skulle kunna vara hemma längre eftersom jag verkligen ville ge mina barn (och mig själv) den tiden.

Men för detta krävdes radikala förändringar, då ingen av oss är direkt högavlönad. Än.

Vi började med att lämna storstan för ett mycket billigare boende på landet. Med bostadsbytet följde inte bara det man först tänker på som billigare hyra/månadskostnad etc. utan också at t.ex bilförsäkringen blev otroligt mycket billigare och att parkeringsplats inte längre behövde hyras.

När min dotter var över ett år var vi tvungna att ta ut föräldrapenning 5 dagar i veckan, för att skydda min SGI. Detta ledde till att vi fick en aning överskott av pengar, ja det är sant, för redan då levde vi ganska billigt. Vi puttade in de pengarna på ett sparkonto för framtida bruk. På sparkontot fanns redan en slant, inte så stor men ändå, det var min semesterlön jag fick när jag sa upp mig på jobbet. Detta sparande har varit förutsättningen för att vi kunde downshifta. Det hade inte gått att gå från föräldrapeng från ena dagen till den andra, utan vi sparade ju målmedvetet till att gå över till detta när föräldrapengarna var helt slut.

En noggrann budget gjordes och precis alla utgifter sågs över.

1, man kan få uppskov/få lägre belopp att betala tillbaka på sitt studielån. Med två akademiker med stora lån var det här en tung utgiftspost. Självklart ska man betala tillbaka sina lån, och jag betalar fortfarande även om det är en mycket liten summa just nu. Men sen när jag tjänar pengar igen kommer jag ju att fortsätta betala. Detta kan vara värt att kolla för den som vill försöka, jag vet dock inte om det gäller studielån tagna efter år 2000.

2, vi sa upp precis alla prenumerationer - inte ens en dagstidning har vi längre, men det är ju lätt att läsa på nätet numera. Dessutom mycket miljövänligt.

3, vi såg över alla abonnemang på TV, telefon, el och mobiler. Som jag skrivit tidigare är det ett måste att gå igenom dessa med ung. ett halvårs mellanrum eftersom marknaden ändras så mycket hela tiden. Det som var det billigaste teleabonnemanget i november behöver inte vara det i april.

4, fackavgiften är en tung post på mitt konto. Jag har inte gått ur A-kassan, det vågar jag inte, man jag har istället blivit vilande medlem i mitt fack. Men det gäller att kolla då så att man fortfarande är rätt försäkrad, om man nu varit det genom jobbet innan.

5, jag hade redan tidigare delat upp våra sparkonton till jul - födelsedags- barnens konton så jag har ganska god koll på att det finns pengar till lite större utgifter som t.ex födelsedagskalas när det behövs. Det hjälper för att få överblick!

Vi införde köpstopp för de vuxna, självklart köpte och köper vi fortfarande det som barnen behöver, men större inköp får vänta. Vi handlar det mesta i klädväg till barnen på secondhand

Vi bestämde oss för att vänta med stora renoveringar etc. till efter de här hemmamammaåren, då vi också kommer att vara mer säkra på var vi vill bo.

Sen, som jag skrivit tidigare, gäller det att minska matkontot. Vi lagar nästan all mat från grunden även om brödbaket har stannat av lite, vi äter mycket vegetariskt och hämtar nästan aldrig pizza etc. längre.

Och nu efter nyår var det dags att hoppa i vattnet och se om det funkar. Vår kommun har vårdnadsbidraget och det är en förutsättning för att vår budget ska gå ihop.

Vi hade räknat med att behöva ta ut 3000:- från sparkontot varje månad för att få det att gå ihop, och det skulle betyda att vi hittills skulle ha tagit ut 12000:- men vi har faktiskt klarat oss på bara 5000:- och då har vi ändå rest till våra föräldrar samt haft ett badkalas på den budgeten. Vet inte riktigt hur vi gjort, men det är ju positivt!

Det här fungerar så mycket bättre än jag trodde, och det kommer gå utmärkt i framtiden!

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by lyckolina Mon, April 11, 2011 16:42:10

Hej Jonna!

Jag skulle vilja vara hemma länge, men man får bara vårdnadsbidraget tills barnet är tre år, och de fyller min lilla vid årsskiftet.

men vi får väl se om det går att komma på nåt annat sätt.....ha en fin dag du med! Har du börjat nya jobbet än? Kram tillbaks!

Posted by Jonna Mon, April 11, 2011 08:31:40

Spännande, kul att du berättar! Hur länge planerar ni att du ska vara hemma? Ha en finfin dag, kram Jonna

Posted by lyckolina Sun, April 10, 2011 18:42:25

Instämmer - och oftast tycker jag detta mentala har varit svårare än det ekonomiska, men nu har jag landat. Jag har också en presentlåda!

Men nu saknar jag femmans spårvagn :-)

tack för dina kloka tankar! kram!

Posted by jeanette sandelin Sun, April 10, 2011 07:19:11

att downshifta är en mental grej också. att våga göra ingenting.

att låta bli nöjesturer med bilen. stopp med hämtpizza. leta allt man behöver på loppis. passa på att ordna med presenter när man hittar fynd. jag har en presentlåda som jag fyller på när jag hittar saker. så plockar vi ihop litegrann ur den när tjejerna ska på kalas! toppen :)

att våga bara vara, lyssna på fåglarna och inte jaga underhållning - den finns ju hemmavid.

"kan man inte hitta äventyret på femmans spårvagn så..."

finns en fortsättning som jag glömt, men det räcker nästan så :)

kram//