Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Sommargäster del 2

HusmorstipsPosted by lyckolina Wed, July 13, 2011 11:28:46

Fortsätter på gårdagens tema med underrubriken Vett och etikett

Vi har som ni förstått tagit emot många många gäster genom åren och vi har själva också varit borta många gånger och övernattat hos våra vänner (inte lika ofta nu dock med tre barn). Det är roligt att få träffas lite mer intensivt, särskilt när man som vi bor långt från våra goa vänner.

För att det mesta ska fungera smidigt när du gästar folk lite längre än bara en middag, under sommar och semester bör du:

1, Först ringa och kolla att det är ok om du kommer. Folk med sommarstugor kan ibland digna under gästbördan när gäster dyker upp spontant. Man kanske har planerat annat och har egentligen inte tid med någon gäst. Man kanske också måste få umgås med sin familj i fred under de korta semesterveckorna och då känns det mer som våldgästning om någon kommer utan att ha meddelat det först. Planera tillsammans - det brukar bli bäst.

2, Erbjud dig själv att ta med dig något att äta, stå för maten en kväll om du tänker stanna länge, handla något som ev. är svårt att få tag på på landet. T. ex vin om du nu är sugen på det.

3, Ska du stanna över natt tycker jag du frågar om det finns lakan eller om du ska ta med dig det. Ok att lämna hemma om man åker mc, buss eller tåg, men åker man i en stor bil kan man gott ta med sig sängkläder och gärna handduk om det nu blir mycket bad. Om värdfolket har många sommargäster kan det bli mycket tvätt.

4, Ta med dig en present. En bukett blommor, en ask choklad, eller ett gott vin eller något du vet att värdfolket gillar. Inte ett krav men väldigt uppskattat och hör till god uppfostran, tycker jag. Värdinnepresenter ger man ju kanske annars mest bara när man gästar någon första gången, men ska man sova över eller stanna längre kan man ta med något litet.

5, Erbjud dig att hjälpa till. Det är inte roligt om värdfolket står vid spis och disk precis hela tiden. Man kan umgås och prata även när man gör såna vardagssaker tillsammans. Dessutom kommer värdfolket vara så mycket piggare.

6, Är du sådan att du bara måste ha en viss sorts kaffemärke till frukost, eller äter dina barn bara superdyra flingor så ta med dig det själv. Specialkost försöker jag alltid fixa åt mina gäster som behöver det, men är det så att man har många saker man bara måste ha för att man gillar det så kan man ta med själv och sedan självklart bjuda alla. Kanske får värdfolket smak för det de också så att de har det hemma nästa gång du kommer?

7, Stannar du länge så gå och handla lite då och då. Det brukar vi alltid göra eftersom de flesta vi hälsar på har lika tight budget som vi.

8, Åker ni långt bort på utflykt för att du vill det så tycker jag det är på sin plats att iallafall fråga om du kan bidra till bensinpengar.

9, Var trevlig! Klaga inte på mat och annat, om du inte gillar maten ställ dig då gärna och laga mat själv en dag och bjud alla. Eller gå ut och ät.

10, Stanna inte för länge! De allra flesta brukar känna av när det räcker och man inte orkar vara trevlig längre vare sig som gäst eller värdfolk.

11, Ring och tacka efteråt. Kanske har ni nu några nya sköna minnen att ventilera, eller så upptäcker ni att just "övernattningsgästande" inte var ert sätt att umgås.

Hälsar Präktiga morsan

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by lyckolina Sun, July 17, 2011 12:21:31

Javisst är det speciella saker som folk kan ha för sig ;-) Känns spontant som om man lägger fram choklad så är den till alla. Men för tydlighetens skull - alltid bäst att vara tydlig! - så bör man ju säga: varsågoda detta är till alla! Så skulle jag gjort iallafall. och hade jag velat ha chokladen helt för mig själv hade jag nog gömt den i min packning....Hoppas du också har en trevlig sommar!

Posted by Anna/Fru C Fri, July 15, 2011 22:14:20

Eller så gör man som några gäster vi hade förra året, tar med den mat vi hade bett dem att köpa, och en chokladkaka. Inte för att ge till oss, inte för att bjuda på, utan de öppnade den och åt av den och lät den ligga framme i köket. För mig kändes det då märkligt om jag skulle ta en bit, det var ju liksom deras choklad. Men gör man så? Det var ju absolut ingen stor grej, men en sak som fick mig att fundera lite på hur olika man är. :-) Trevlig sommar!

Posted by Anna/Fru C Fri, July 15, 2011 22:14:09

Eller så gör man som några gäster vi hade förra året, tar med den mat vi hade bett dem att köpa, och en chokladkaka. Inte för att ge till oss, inte för att bjuda på, utan de öppnade den och åt av den och lät den ligga framme i köket. För mig kändes det då märkligt om jag skulle ta en bit, det var ju liksom deras choklad. Men gör man så? Det var ju absolut ingen stor grej, men en sak som fick mig att fundera lite på hur olika man är. :-) Trevlig sommar!