Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Återbruk eller utrensning?

EkonomifunderingarPosted by lyckolina Thu, August 25, 2011 08:32:16

Jag har ett väldigt kluvet förhållande till det här med att rensa.

Själv har jag fått göra en totalrensning då vi lämnade ett hus på 200 kvadratmeter med källare på 150 kvadratmeter för att flytta först till en trea och sen till vårt nuvarande pyttehus. Vi körde 5 släp till tippen, nästan alla möbler till en loppis och en del sålde vi på Blocket.

Nu har vi hela källaren full i en enda röra (förutom barnkläder och barnskor som jag har totalkoll på). Därför har jag bestämt mig för att varje gång jag går ner i tvättstugan ska jag rensa/packa/ner/organisera 2 saker som jag ser. Och det kan bli en 6 – 8 saker per dag! Vi skulle kunna ha plats för jättemycket därnere och på våra tre vindar. Vad ska jag då spara på? Ska jag spara på luften och utrymmet som blir därnere när jag har gjort mig av med alltihop? Eller vad är värt att spara? Minnen och gamla brev? Eller ska jag som föreslås inom Feng Shui bara ta foton av alltihop och sen slänga? Mina gamla bröllopsskor? Som jag aldrig mer kommer använda? Skräp för någon men så fulla av minnen för mig? I just de här skorna gick jag uppför altargången tillsammans med min livskamrat på en av de största dagarna i mitt liv.


Det här med att rensa och slänga för rensandets skull?

Visst, det är modernt nuförtiden att rensa ut och göra plats för nytt eller nygammalt i sitt hem. Även jag har läst en hel del litteratur om Feng Shui genom åren och håller i stort med. Fast varför "får" man inte spara saker?

Och, undrar jag (som är född under ett årtionde då loppis och återbruk var väldigt inne och då man sparade det man hade fått), är inte den här nya rens - trenden bara en annan variant av köp - slit - slängmentaliteten som har fått råda alltsedan 80 - talet?

Vad gör man om man slänger något man kommer på att man behövde, borde, ville spara? Jo, då måste man ju gå ut och köpa det igen och även om det är på loppis så har man ju förlorat både pengar och en väldans massa tid på rensandet, eller? Läste om någon som slängde ut alla sina böcker och ett år senare ville han inte bara läsa utan också äga böckerna igen, dags då att ge sig ut på jakt igen efter böcker han en gång redan letat rätt på.

Borde man spara eller borde man rensa? Har man förvaringsplats så, bor man trångt så går det ju inte och när går det till överdrift?

Min mamma som är en hamster, men som också har gott om plats (och som fortfarande bor kvar i vårt barndomshem) har sparat alla våra barnkläder i över 30 år. Kanske lite överdrivet t. om för mig, men kolla på min dotter som både har min gamla klänning och min gamla pyjamas. Det är återbruk det! (Cowboyhatten är dock nyare)

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by lyckolina Tue, August 30, 2011 19:33:20

Du har så rätt i att livet har olika skeden! Visst är det bra att man sen kan ge sakerna vidare, kan liksom inte riktigt förstå folk som bara slänger...ha det jättebäst du med! kram

Posted by jeanette sandelin Mon, August 29, 2011 14:27:17

det där med att rensa och att spara...
hm...
jag sålde alla mina böcker för 375 kr! har jag inte ångrat en dag. nu har jag ett fåtal endast som dekoration för att de är vackra. kläder sparar jag lite, men rensar hårt och ofta. vill inte ha lådor och högar och inte veta vad jag äger. porslin och allt i köket används. jag har inget jag inte använder. men slit å släng e ju surt, alltså. då lämnar jag hellre in till returen. å köper det jag behöver där också.
dina bröllopsskor kan du ju ha framme... eller i ett glasskåp. blir skitsnyggt :)
jag försöker att tänka som så att livet har olika skeden. nu har jag ju bytt bostad två gånger i sommar och märkte ganska snart att vissa av mina saker inte får plats/inte hör hemma här i nya lägenheten. vissa saker hade gjort sitt. å andra sidan fick jag ett ännu större behov av textilier nu då vi bor i betong. har ju bott i två gamla trähus de senaste 11 åren. jag menar att flytt och andra händelser gör att det rörs runt i grytan och man får omprioritera och tänka nytt. jag har fått göra mig av med en del saker. men också köpt lite saker till nya lyan. det går inte att komma i från. men ett bord och en byrå var inte svårt att få tag i på loppis. billigt!
kram och ha det fint ♥

Posted by lyckolina Fri, August 26, 2011 07:15:29

Hej Anna och välkommen hit! Roligt att du gillar bloggen. Det finns alternativa lösningar till ekorrhjulet, hoppas du hittar en lösning för er. Välkommen tebax!

Posted by Anna Thu, August 25, 2011 20:19:35

Hittade din blogg nyss och har tittat runt lite... Gillar den! Många bra tips och tankar! Är hemma just nu med en liten och börjar få lite panik över hur mycket man måste jobba sedan när det är dax... (om ett halvår) Det kan ju kännas som om det är långt kvar men tiden går såå fort! Vill ha ett lugnare liv med mer tid för barn och familj!

/Anna