Bli rik i ditt liv!

Bli rik i ditt liv!

Ett rikare liv?

Med fötterna stadigt på jorden, lutad mot min diskbänk och huvudet i det blå finns jag här med mina djupa, vardagsfilosofiska samt helt vanliga ytliga funderingar.

Jag lever ett downshiftat liv och med det följer funderingar på vad som egentligen gör livet rikt. Jag kände att jag ville styra mer över mitt liv, min tid, min konsumtion och mitt avtryck i miljön, men också känna att man kan vara rik inom sig genom att ta vara på livet och det man har.


Just nu försöker vi minimera kemikalierna vi utsätter oss för och leva mer klimatsmart samt leva med en mer medveten konsumtion - en förutsättning för att kunna downshifta.


Hoppas detta ska bli en riktig Må-Bra-Blogg!


Kontakt:

lillahumlan@hotmail.com


Ekologisk plommonsylt

ReceptPosted by lyckolina Mon, September 26, 2011 14:14:42

har jag kokat som en duktig husmor ;-) Det är så skönt med en "lagom trädgård" där man inte behöver känna dåligt samvete för att man inte hinner ta rätt på allt. Det är mycket roligare att koka sylt och annat för att man har lust och inte för att man måste....

I år fick vi för första gången plommon och det räckte faktiskt till två omgångar sylt.

Eftersom jag aldrig kokat plommonsylt i mitt liv trodde jag att jag var tvungen att skala och pilla ur alla kärnor men det behövs ju inte.

Vill man inte ha med skal på så sänker man ner dem i kokande vatten och drar av skalen när de svalnat. Det orkade jag inte heller på slutet så då kokade jag med skal och allt. Innan man slänger ner plommonen i kastrullen räknar man noga och skriver upp (!) hur många det är och sen är det bara att plocka upp och räkna antalet kärnor under kokets gång. Förhoppningsvis ska ju båda slutsummorna visa på lika ;-)

Det tar ett tag att koka ihop sylten på låg värme och på slutet körde jag med mixerstaven för att få en slät sylt. Jag har väldigt söta plommon så därav den "lilla" sockermängden, andra kan ju ta mer socker. I de flesta recept rekommenderas 1,5 kg socker men då hade min blivit alldeles för söt. Det beror nog på plommonsorten.

Mått:

1 kg plommon
1 dl vatten
1 kg ekologiskt strösocker

Koka plommon och vatten länge tills kärnor flyter upp och plommonen mosas sönder

Ta av kastrullen och rör ner socker och koka lite lite till

Färdigt. Eftersom det inte finns konserveringssylt i denna får man antingen smaska i sig sylten rätt snart, eller göra som jag och frysa ner den och ta fram i vinter....

Förutom att sylten är utomordentligt god till pannkaka och allt sånt så blev den helt ljuvlig på vår ostbricka till mögelost och annat i fredagskväll....Mmmmmmm....

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.